dijous, 5 de desembre de 2013

La Cerdanya

La diversitat i bellesa paisatgística és molt evident, i la vegetació es considera d’un gran interès, ja que les baixes temperatures i la humitat de la zona han contribuït a l’existència d’espècies que no són pròpies de l’àrea del mediterrani, sinó de les altes muntanyes europees o alpines.

 

MEMÒRIA D’UN TEMPS DE GUERRA
El Parc dels Búnquers neix amb la voluntat de donar a conèixer un element de la història recent fins ara totalment desconegut, a més de donar valor a un recurs que serà un reclam turístic de primer ordre per al municipi de Montellà i Martinet de Cerdanya i per al Pirineu català. Per poder posar en marxa el Parc dels Búnquers de Martinet, es van adequar alguns dels refugis existents en aquesta zona del Pirineu per tal de fer-los visitables. D’aquesta manera, el projecte inclou un recorregut per la zona. Aquests búnquers formen part d'una cadena de defensa militar construïda als anys quaranta que fins fa poc era totalment desconeguda. Els visitants arribaran al parc, situat a un quilòmetre de Martinet, i podran fer la visita acompanyats d’un monitor que els ajudarà a descobrir tot allò que amaguen aquests elements històrics, tot i que tindran la possibilitat de conèixer altres elements del parc de manera lliure. Es tracta d'un recorregut ben senyalitzat, a l'aire lliure, que facilita tota la informació necessària perquè el visitant pugui conèixer a fons aquestes construccions de la Línia P que mai van arribar a ser utilitzades i que ni tan sols es van arribar a armar.
PARC DELS BÚNQUERS DE MARTINET I MONTELLÀ
Carretera LV-4055 de Martinet a Montellà
Paratge del Cabiscol, s/n
Tel. 648141070
Dates i horari: Octubre, novembre i desembre, dissabtes, diumenges i festius, de 10.30 a 14.30 h
Tancat els mesos de gener, febrer i els dilluns no festius
Més informació per correu electrònic

Per dinar, a l’arbreda de Riberes del Segre a Montellà i Martinet hi ha zona de pícnic. Encara que les barbacoes estan equipades amb mataespurnes, cal extremar les precaucions durant la seva utilització per evitar incendis forestals.

BURRICLETA A LA CERDANYA
Recórrer la vall del Segre amb la Burricleta permet gaudir del paisatge sense gaire esforç. Som dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró, en una zona plena de senders i rutes ideals per fer a peu o en bicicleta de muntanya.
Alp i la vall de la Molina eren el pas més utilitzat per anar cap a la vall de Ribes amb els ramats. Per aquí passava el camí ramader més important de la Cerdanya. Aquestes muntanyes havien estat una important zona de pastura d'estiu, sobretot d'ovelles. També l'entramat de camins amples del fons de la vall que interconnecten passos als dos costats del riu Segre són un viu reflex d'aquesta història. Una ruta molt agradable que transcorre pel fons de la vall de la Cerdanya, alternant pistes de terra i d'asfalt. Passareu per les esglésies de Mosoll i Sanavastre, l’ermita de la Mare de Déu de Quadres i la capella de Sant Miquel de Soriguerola. Una visita obligada també és la bassa de Sanavastre, on actualment es poden observar abellerols i els seus nius excavats a la terra dels talussos del camí. Primer veureu els camps de secà per anar-vos endinsant en les terres de regadiu. Travessareu la famosa palanca per poder continuar la ruta pel camí de Sant Jaume i apropar-vos tant a l'ermita de Quadres com al poble d’All.
BURRICLETA
Av. Garriga i Massó, 15. La Seu d’Urgell
Tel. 973 109 004 i 673 967 506

Cap comentari :

Publica un comentari