dilluns, 9 de desembre de 2013

L'Alt Urgell

Aquí el Prepirineu ens mostra uns paisatges variats d’increïble bellesa que vénen donats pels contrastos estacionals. La diversitat cultural és un bon complement per gaudir de l’estada.


SOCORS, DINOSAURES!
El Consorci Paleontologia i Entorn, amb seu a Coll de Nargó, va ser creat el 2006 amb l'objectiu principal de vetllar pel patrimoni paleontològic de la comarca i dinamitzar projectes basats en el patrimoni natural i cultural. En el museu se’ns mostra com era el món a finals de l’era secundària i les causes de l’extinció en massa, fa 65 milions d’anys, que va provocar la fi del regne dels dinosaures i l’inici del regne dels mamífers. També coneixereu els principals indrets dels Pirineus on tenim jaciments de dinosaures. El jaciment és un dels més importants del món en postes d’ous de dinosaure. La seva importància rau en la proximitat de la seva edat amb el límit cretaci-terciari, moment en què es produeix l’extinció dels dinosaures, cosa que li confereix un valor científic afegit. El Mirador del Cretaci és un espai natural on es pot observar in situ quatre nius de dinosaure amb 30 ous, petjades i vegetació. Aquesta és una de les poblacions dels Pirineus on es troben les petges més clares del passat llunyà.
Museu Dinosfera
C. de les Escoles, s/n. Coll de Nargó
Horaris: Dissabtes, d’11.30 a 13.30 h i de 17.30 a 19.30 h, i diumenges, d'11.30 a 13.30 h


Per dinar, molt a prop de la Seu d’Urgell hi trobem vàries zones de pícnic amb taules de fusta i fonts, moltes amb barbacoa. Totes amb un paisatge espectacular.

EL ROMÀNIC ENS ESPERA
El municipi de Coll de Nargó és un dels més rics de tot l'Alt Urgell en momuments romànics. El més significatiu és l'església de Sant Climent, declarada d'interès històric i artístic. Situada als afores de la vila de Nargó, vora la carretera d'Isona, és especialment destacable el seu campanar atalussat.
L'edifici va ser construït a finals del segle XI o principis del XII en el lloc d'una església anterior, de la qual es conserva la traça de la planta al costat de migdia i el campanar. El campanar és una construcció preromànica, no anterior al segle X, de planta rectangular i amb la base atalussada fins a tres quarts de la seva alçada. Al capdamunt del cos piramidal hi ha una finestra de ferradura a cada una de les cares. L'església és d'una nau, coberta amb volta de canó que recolza sobre arcs torals. L'absència d'ornamentació a la resta del campanar contrasta amb la dels murs exteriors de l'església, decorats amb una sèrie d'arcuacions i lesenes. Una joia de l’arquitectura que no ens podem deixar perdre.

Església de Sant Climent
Per a visites, contacteu amb l'ajuntament: Pl. de l'Ajuntament, 1. Coll de Nargó
Tel. 973 383 048   
Correu electrònic


Cap comentari :

Publica un comentari