dilluns, 27 de gener de 2014

Ja s'ha acabat?

http://www.benece.es/children/shop/item.php?lang=CAT&cat=1&id=14

 

La música és necessària per a la nostra existència, però la tenim tan present i tan incorporada en la nostra vida, que perdem la consciència del que ens aporta.


Per Assumpció Malagarriga. Directora de L’Auditori:Educa

Fa uns quants anys els científics ens explicaven que havien descobert que si de cop desapareguessin tots els insectes de la Terra es trencaria el cicle de la vida.
I si de cop desaparegués la música de la nostra vida, passaria alguna cosa?
De segur que sí. La música és necessària per a la nostra existència, però la tenim tan present i tan incorporada en la nostra vida, que perdem la consciència del que ens aporta.
La música són vibracions. Si no hi ha cap cos en vibració, no hi pot haver so i, per tant, no hi pot haver música. Per poder captar auditivament la música, cal que aquestes vibracions ens toquin per tot el cos i entrin al nostre interior a través de l’aparell auditiu. I com que tot el que ens toca ens afecta, la música també ho fa.

Sovint només la relacionem amb el gaudi; sempre posem música a les festes, per ballar, per fer-nos companyia i per entretenir. Però, si ens hi fixem, veurem que va molt més enllà d’això: hi ha música a molts centres comercials i als transports públics, les religions tenen i han tingut repertoris molt concrets per a les seves litúrgies i rituals, i cadascú de nosaltres hi té una relació molt determinada i particular.
Per exemple, tots sabem si per llegir o per adormir-nos necessitem tenir música o si, ben al contrari, som incapaços de fer-ho si hi ha música al nostre voltant. Quan busquem una emissora de ràdio, en només aproximadament 2 segons sabem si la que ens acaba de sortir ens interessa o si hem de continuar buscant. Però també ens podríem preguntar per què als nadons, a tot arreu del món, els cantem o els marquem algun ritme quan els notem inquiets. O per què, també als nadons i a tot el món, els parlem amb una veu més aguda i rítmica de la que solem fer servir per parlar normalment. O per què tots els adolescents d’arreu escolten música amb el volum molt alt, amb molts greus i amb molt ritme. Totes aquestes preguntes tenen respostes científiques, i resulta que sempre ho fem perquè cada tipus de so aporta uns beneficis dels quals no som conscients però que són realment importants per al nostre desenvolupament en cada moment de la nostra vida. 
I si la música en si té totes aquestes capacitats, quan la fem servir com a eina per curar, socialitzar o educar, el seu poder es multiplica.

A L’Auditori tot això ho sabem i ho tenim en compte quan dissenyem cadascun dels concerts que programem per a vosaltres, perquè volem educar des de la música.
En els nostres concerts busquem que es pugui aprendre sense ser ensenyat, que sigui difícil deixar d’escoltar, volem impactar per interessar i per educar, i volem que després dels 50 minuts de música diguin: “Ja s’ha acabat?” Gràcies a l’experiència de tots aquests anys de servei, hem anat trobant les maneres d’aconseguir-ho: treballem amb músics molt bons, amb repertori i arranjaments excel·lents, els intèrprets treballen de memòria per contactar amb el públic, es mouen mentre toquen per captivar i facilitar l’escolta, etcètera.
Sabem que cada un dels 50 minuts de cada concert és important, però també sabem que si aconseguim arribar més enllà d’aquest moment, la profunditat educativa d’aquesta música serà més llarga i profunda.
És important viure el concert a casa abans d’anar-hi, per això us oferim tallers i xerrades prèvies a cada concert. I és important després de gaudir-ne junts poder-ne parlar, reviure, tornar a escoltar, compartir, memoritzar, gaudir..., i és per això que teniu al vostre servei materials diversos per poder-ho fer, plegats, a casa.
Web de L'Auditori                                                         


Cap comentari :

Publica un comentari