dilluns, 6 de gener de 2014

L'Alt Penedès

Els vins i caves de l’Alt Penedès aporten reconeixement al nom d'aquesta terra, però hi ha molt més per descobrir, com ara el conjunt arqueològic del Parc d'Olèrdola, una zona habitada en el neolític, fortificada pels ibers i lloc estratègic a l'edat mitjana.


RUTA MODERNISTA
El modernisme a Sant Sadurní és bàsicament ornamental, tant als habitatges urbans com a les masies i els edificis industrials, i és també típicament tradicional quant al manteniment d’elements de la tradició constructiva popular catalana. En l’itinerari que proposem es recorren, en primer lloc, els principals carrers del centre urbà, partint de la plaça de l’Ajuntament i passant per nombrosos carrers. En aquest recorregut es poden observar diferents tipus d’arquitectura, des d’habitatges fins a construccions industrials, passant per edificis públics i de caire cívic. A continuació val la pena desplaçar-se a un quilòmetre del centre, aproximadament, per visitar les caves Codorníu, catalogades com a monument històric i artístic nacional i considerades com una de les joies del modernisme català. La ruta és guiada i es duu a terme l’últim dissabte de cada mes. Cal fer sempre la reserva amb antelació a l’Oficina de Turisme.
Horari: De 10 a 14 h
Oficina de Turisme. C. de l'Hospital, 23
Tel. 938 913 188 o correu electrònic

Per dinar, el millor és una deliciosa amanida d'escarola, bacallà i salsa xató. De segon plat, l’Alt Penedès ens regala una gran varietat d'aus, i la més destacada és el gall del Penedès. Acabem en la secció de dolços: catànies, carquinyolis o les magdalenes típiques de la propera Bisbal del Penedès.
 

EL PARC D’OLÈRDOLA
La ciutat d’Olèrdola és l’espai natural amb més valor arqueològic de la comarca. La ciutat havia estat habitada pels ibers i va ser emmurallada durant la conquesta romana entre els segles II i I aC. El Centre d’Interpretació, situat a l’entrada del recinte, és el lloc ideal per iniciar la visita. Aquí podem passejar per una interessant mostra divulgativa sobre el jaciment i veure exposades algunes peces que es van trobar a les ruïnes: materials prehistòrics, ibers, romans i medievals. Al poble de Sant Miquel d’Olèrdola es pot visitar l’església del mateix nom. És una església romànica, d’una sola nau amb planta quadrangular i volta de canó. A banda de l’edifici de pedra, de grans dimensions, amb un gran campanar d’espadanya, hi destaquen les tombes antropomorfes que hi ha al voltant del temple o la porta d’entrada, amb interessants detalls de ferro forjat. Dins el conjunt monumental es pot veure també la cisterna romana, el poblat ibèric, les restes de muralla romana o l’exposició permanent del Centre d’Interpretació.
Més informació
Tel. 93 890 14 20


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada