dijous, 13 de febrer de 2014

El Berguedà

COLÒNIA VIDAL
El museu ens proposa conèixer com era la vida i el treball en una colònia tèxtil del 1900 fent un recorregut per l’interior de la Colònia Vidal. La visita comença amb un audiovisual i tot seguit es fa un itinerari que permet visitar els serveis de la colònia obrera, l’habitatge, l’escola, la biblioteca, la peixateria, el safareig, les dutxes, la sucursal de Caixa Manresa i una exposició permanent que ens explica el dia a dia dels homes i les dones que treballaven a la fàbrica i els serveis del conjunt industrial, on es poden veure els elements bàsics de l’aprofitament de l’aigua com a font d’energia, la màquina de vapor i la maquinària tèxtil més significativa del procés de transformació del cotó.
En Jepet i la Consol, dos personatges d’època, ens ensenyen la colònia el primer dissabte de cada mes. Un escenari autèntic que us farà viatjar al passat. 
Lloc: Museu de la Colònia Vidal de Puig-reig.
Pl. Puríssima, s/n. Puig-reig
Tel.: 93 829 04 58
Dissabtes, diumenges i festius, de 10 a 14 h, i visita guiada a les 11 h

Per dinar, podeu anar a Font de la Vinya Vella, a Bagà.
Hem de travessar el riu –pel pont antic si anem a peu o bé pel pont del passeig Bastareny, si ho fem amb vehicle–. Quan siguem al capdamunt del parc de la Vila, agafarem la carretera de mà esquerra (està indicat). A uns 2 km trobareu la font. Hi ha una àrea de pícnic amb graelles i taules. L’aigua de la font és molt apreciada per vilatans i forans tot i que no està tractada.

LES FONTS DEL LLOBREGAT
Espectacular surgència d’aigua subterrània, situada a 1.300 m d’altitud, que brolla enmig dels bonics cingles que es troben just a sota de Castellar de n’Hug. És especialment abundosa en època de pluges o durant el desglaç primaveral. De sempre el riu Llobregat ha estat un riu aprofitat. Ja en l’època medieval, hi havia instal·lats un bon nombre de molins i fargues que aprofitant la força de l’aigua feien moure els seus mecanismes (per moldre el cereal i fer farina). Més endavant l’aigua del riu va ser aprofitada, de vegades en aquests mateixos molins, mitjançant un salt d’aigua per generar energia elèctrica. Hi ha unes set rescloses en el curs alt del riu destinades a aquest mateix fi. La conducció més important, però, és la del Canal Industrial de Berga, que porta l’aigua fins a la fàbrica de Carburos Metálicos a la Colònia Rosal.
Per arribar-hi: Seguint la carretera que puja des de la Pobla de Lillet fins a Castellar de n'Hug, trobareu abans d'arribar al poble un desviament a l'esquerra que indica les Fonts del Llobregat. Podeu seguir la pista fins a l'aparcament. D'allà es camina seguint el torrent fins a la zona de les Fonts. També es pot baixar a peu des del poble de Castellar de n'Hug per un suggerent i fresc camí.
Carrer la Vinya, 1. Bagà
Tel.: 93 824 41 51Cap comentari :

Publica un comentari