dilluns, 17 de febrer de 2014

El Solsonès

La major part del territori del Solsonès està format per masies disseminades, algunes de les quals són construccions dels segles XV al XVIII, i per aquest motiu se la considera “la comarca de les mil masies”.


MUSEU DE L’ESCOLA RURAL
Cal Sastre, tal com el seu nom indica, ja era al segle XIX l’habitatge d’una família de sastres, els Pujol. L’any 1925, quan la família es va traslladar a viure a Solsona, l’Ajuntament de Castellar de la Ribera va comprar l’immoble per establir-hi l'escola del poble. Així, la història d’aquesta petita escola rural comença el curs 1926/27, en el context de la dictadura de Primo de Rivera, i continua durant la Segona República i, gairebé sense interrompre’s, durant la Guerra Civil, perdura durant la dictadura franquista i toca la seva fi –com moltes altres escoles rurals– a les portes de la democràcia, l’any 1974. Avui cal Sastre obre de nou les portes, ara com a Espai de Memòria. L'escola rural de Castellar de la Ribera ens ofereix la seva darrera lliçó en forma de viatge en el temps, un viatge que ressegueix, amb l’ajut dels objectes, els llibres i la veu dels antics alumnes, el camí que les escoles rurals han recorregut al llarg del segle XX fins als nostres dies.
Informació i visites: Ajuntament de Castellar de la Ribera
Tel. 973 481 640 (laborables de 10 a 14 h) / 630 592 512 / 696 397 271

Per dinar: Els plats del Solsonès són saborosos, amb carns excel·lents: conill, xai, vedella, pollastre de corral, senglar. El porc i les seves elaboracions, especialment els embotits, també són de bon tastar. Els pastissers també hi destaquen com els millors artesans de la coca, les bales de trabuc o el pastís del Solsonès.

MONUMENTS ARQUEOLÒGICS
A Castellar de la Ribera trobem monuments que mereixen la nostra atenció. La rectoria de Sant Julià de Ceuró, situada en un turó d’uns dos-cents metres, ofereix una vista extraordinària del Prepirineu i les serres de Comiols i del Montsec. A migdia i a llevant es veuen les terres de conreu i les espesses pinedes. La rectoria i l’església romànica, a la part oriental del turó, envoltades per murs de pedra, adopten l’aspecte d’un castell medieval. Però també hi trobem monuments arqueològics notables: la necròpolis dels Clots del Solà, una necròpolis utilitzada des del neolític fins a finals de l’edat del bronze, que consta de tres sepulcres; la necròpolis del Llor, un cementiri amb uns 5.550 anys d’antiguitat, on queden set tombes i un menhir; i la necròpolis de Ceuró, situada molt a prop de l’església de Sant Julià de Ceuró, on es conserven també diversos dòlmens. Un passeig per la natura molt enriquidor.
Necròpolis i dòlmens de Castellar de la Ribera

Cap comentari :

Publica un comentari