dilluns, 3 de febrer de 2014

Lleida

D'una banda, una grata visita, carregada d'història i art, al conjunt monumental mereix la nostra parada i la nostra curiositat i, d’una altra, podem fer una aproximació interessant a la naturalesa.

 

UN GRAN CONJUNT MONUMENTAL
En un lloc privilegiat i al bell mig de la ciutat de Lleida, s’alça el conjunt monumental del turó de la Seu Vella. El joc de volums i perfils que generen són un resum de la història de Lleida. La posició estratègica d’aquest tossal, enlairat en un paisatge de plana, ben comunicat i amb la proximitat del riu Segre, va facilitar des de l’antiguitat una ocupació ininterrompuda. La Seu Vella i el castell del Rei en són els testimonis més destacats. A partir de l’any 1948 es va iniciar la seva restauració. Diferents edificis configuren aquest conjunt: la Seu Vella o catedral antiga, el castell del Rei o suda, la fortificació militar que envolta tot el turó i diverses restes arqueològiques que ens ajuden a entendre el present. La Seu Vella és l’edifici més destacat del conjunt monumental del turó que porta el seu nom i la seva silueta, l’skyline de la ciutat. És la catedral antiga de Lleida, però no l’única. Al centre urbà, al carrer Major, hi ha la Seu Nova.
La Seu Vella és una de les millors construccions arquitectòniques del segle XIII: sobrietat, grandesa, espectacularitat... són alguns dels seus atributs. N’hi ha molts més.
TURÓ DE LA SEU VELLA
Horari d’hivern (1/10-30/4): Dimarts-divendres, de 10 a 13.30 i 15 a 17:30 h. Dissabtes, de 10 a 17.30 h; diumenges i festius, de 10 a 15 h
Horari d'estiu (1/5-30/9): Dimarts-dissabte, de 10 a 19.30 h; diumenges i festius, de 10 a 15 h
Visites guiades amb reserva prèvia al tel. 973 230 653

Per tastar: Lleida és la capital de la cuina del caragol. El caragol es pot cuinar a la llauna −i es menja acompanyat d'allioli o vinagreta−, amb samfaina, a la brutesca, a la gormanda, etcètera.

LA MITJANA
El parc de la Mitjana té més de 90 hectàrees de bosc de ribera, prats humits i zones amb aigua, i sorprèn per la seva exhuberància i bellesa. L’origen del nom Mitjana prové de les mitjanes del riu, unes illes que es formen quan el riu es divideix en diferents braços, on l’aigua flueix més lentament i on s'acumulen els sediments fluvials. És freqüent que aquestes mitjanes siguin colonitzades per la vegetació de ribera. En una comarca com aquesta, que és principalment àrida, és difícil trobar un espai natural tan singular: no només hi creix una massa vegetal poc comuna, sinó que també s’hi crea un microclima on hi viuen éssers, tant de flora com de fauna, més propis dels països humits i temperats i que evoluciona de manera independent. La seva superfície ha fet possible ordenar l'espai amb itineraris senyalitzats, dotar-lo d’instal·lacions per a l'observació i el gaudi de la naturalesa i organitzar activitats d'educació ambiental i restauració ecològica, que han convertit el parc de la Mitjana en un lloc emblemàtic per als ciutadans. El primer diumenge de cada mes, amb inscripció prèvia, s'ofereix una visita guiada al parc de la Mitjana de Lleida per descobrir-ne la història i els valors naturalistes i ambientals.
PARC DE LA MITJANA
Les visites són gratuïtes i cal fer la sol·licitud prèviament al tel. 973 232 559


Cap comentari :

Publica un comentari