dilluns, 10 de març de 2014

Àger

Va dir l'escriptor Josep Pla que la vall d'Àger (Noguera) és un paradís remot que amaga una pau divina. La genuïnitat del seu entorn permet gaudir d'infinitat d’esports d’aventura i rutes de natura per a tota la família.


CENTRE D’OBSERVACIÓ DE L’UNIVERS
Fotografia cedia per Mar Tapia
Per la seva situació, el Centre d’Observació de l’Univers (COU) es beneficia d'unes condicions meteorològiques favorables i un cel lliure de tota contaminació lumínica. Així mateix, disposa d'un entorn propici a l'estudi del medi ambient, tant de la fauna i la flora com de la geologia del Montsec. El COU està dividit en tres àmbits: l'Exposició Permanent, el Parc de Telescopis i l'Ull del Montsec. L'Exposició Permanent ens obre una porta per la qual el visitant descobrirà des dels orígens de l'univers fins a la formació del sistema solar. A continuació la visita ens porta fins al Parc dels Telescopis, però la joia del COU és el denominat Ull del Montsec, una instal·lació excepcional que consisteix en un planetari digital multimèdia que reprodueix el cel en qualsevol moment.
Camí de Coll d’Ares, s/n. Àger
Tel. 973 455 246
És recomanable consultar els horaris al web

Per tastar: Els panadons són un pastisset típic de la comarca, elaborats durant la Setmana Santa per permetre menjar alguna cosa entre missa i missa. On els fan bons és al forn Mauri. Una experiència realment deliciosa.

COL·LEGIATA DE SANT PERE D’ÀGER
El castell d'Àger figura documentat des del 1034, i el 1048 Arnau Mir en va fer la seva residència. El mateix Arnau va fundar un monestir al castell. Les restes arquitectòniques són el resultat de les construccions i transformacions efectuades en el transcurs dels segles. La part més antiga és la zona inferior: una església de tres naus. Aquesta església va resultar afectada per la invasió del 1046. Posteriorment es va construir l'església superior i la primera es va deixar com a cripta. La construcció d'aquest temple superior, de tres naus, es va perllongar fins al 1094. Després es va aixecar un claustre gòtic, a iniciativa de Pere I, comte d'Urgell, que es conserva parcialment. La construcció d'aquest claustre possiblement va començar a la fi del segle XIV i es va acabar ja entrat el segle XVI.
Visites guiades els dissabtes del 12/4 al 12/10 a les 17 i 18 h i els diumenges i festius del 2/3 al 8/12 a les 11.30 i 12.30 h.
Tel. 973 455 004


Cap comentari :

Publica un comentari