dilluns, 17 de març de 2014

El Berguedà

La intenció del Berguedà és conservar i divulgar el patrimoni, tant de béns culturals com ecològic, estimar-lo i gaudir-ne. Tresors escampats per tot el territori ens deixen veure allò que el pas dels anys ha amagat, els secrets més ben guardats de la comarca.


EL CENTRE MUNDIAL DEL RUC CATALÀ
Fuives és la major reserva de rucs catalans del món. A principis dels setanta, Joan Gassó es va adonar del perill d’extinció a què es veia abocat el ruc de raça autòctona, el guarà català, i va començar la recerca dels pocs exemplars existents i la cria de la seva pròpia reserva. D’aquesta manera ha esdevingut el nucli zoològic que trobem avui, amb més de cent exemplars de pura raça. Durant la visita guiada podreu veure guarans i coneixereu, per mitjà de l’audiovisual i de l’ecomuseu, la història de la raça i de l’explotació. El guarà és la millor raça de ruc del món, a més de ser un dels animals més intel·ligents, treballadors i constants. El ruc català s'ha convertit en un company imprescindible en el sector del camp gràcies a la multitud de funcions amb què pot ajudar. A l’exterior de la masia hi ha una sala polivalent on els més petits poden fer manualitats o tallers.
Casa Fuives, s/n. Olvan. Colònia Rosal
Tel. 646 492 310
Horaris: Tot l'any, d’11 a 13 h

Per tastar: Què són aquestes crispetes que suren a l’escudella? El blat de moro escairat és segurament el producte alimentari berguedà més característic i curiós, per la seva particularitat però sobretot també pel seu exquisit gust. La cuina actual s'ha encarregat de donar-li noves presentacions, però la que més es repeteix a la comarca és l'escudella.

UNA MINA DE PETROLI
Fotografia de Carme Sellés i Rusiñol
La mina de petroli de Riutort té com a tret diferencial de la resta de la mineria del Berguedà que se n’extreia petroli. Avui, després de cent anys d’inactivitat, es pot observar com el petroli regalima per la roca de les parets. Si veniu a visitar la mina de petroli de Riutort, trobareu, en un indret apartat i de considerable bellesa, les restes d'una explotació antiga, avui gens freqüent. La visita transcorre al llarg de les galeries d'aquesta mina, que es caracteritza perquè s’assembla a una cova natural. Durant l'explicació s'apropa el visitant a tot el que representa el petroli, des de la seva formació fins a la seva extracció i utilització.
Amb tot, a Riutort s'hi poden observar altres petites meravelles, com són les salamandres que hi habiten, els bacteris que s'alimenten del petroli i la galeria sud, plena d'aigua blau turquesa. Es tracta d'una mina petita però molt interessant. Riutort representa una excel·lent oportunitat per apropar-se a un recurs que, tot i formar part de la nostra vida quotidiana, ens és molt desconegut.
Mina de Petroli de Riutort
Del 16/9 al 14/6, dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h
Del 15/6 al 15/9, dissabtes, diumenges i festius, d'11 a 14 h i 17 a 19h
Tel. 608 222 525

Cap comentari :

Publica un comentari