dilluns, 31 de març de 2014

El Ripollès


Parlar de cultura i història al Ripollès és parlar gairebé de la raó de ser del poble català, ja que va ser Guifré el Pelós qui va començar en aquestes contrades, en ple segle X, la reunificació del territori català.


LES CLAUS D’UN MITE
El centre d'interpretació del mite del Comte Arnau vol donar les claus per entendre l'origen i l'evolució de la figura del comte Arnau. L'exposició està dividida en tres apartats dedicats, respectivament, a la cançó popular que dóna origen a la llegenda, al contingut d'aquesta i la seva expansió i, finalment, a la construcció del comte Arnau com a mite. Reviviu la cançó popular: diàlegs entre l'ànima del comte Arnau i la seva esposa que expliquen per què el comte és condemnat a recórrer la comarca durant tota l'eternitat. La llegenda: poques figures com el comte Arnau tenen tantes llegendes on es barregen gossos diabòlics, amors impossibles i condemnes eternes. El mite: a partir del segle XIX, els escriptors i els músics van començar a recrear aquest personatge i va arribar a protagonitzar grans obres com les de Joan Maragall i Josep M. de Sagarra.
Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau.
Plaça de l’Abadia, 9. Sant Joan de les Abadesses
Tel. 972 72 05 99

Per tastar: Actualment, boscos i horts, ramats i corrals, continuen donant vida a la gastronomia, amb productes tan preuats com el xai del Ripollès. El xai del Ripollès és garantia de qualitat gastronòmica. L’ovella ripollesa ha esdevingut una raça autòctona i reconeguda a tot el territori català. Durant tot l’any trobareu a la botiga xai ecològic i cabrit de ramats de la comarca.

L’ÚLTIMA FARGA
La Farga Palau de Ripoll va ser fundada com a farga de ferro al segle XVII i va mantenir la seva activitat durant cinc segles fins que va tancar, l'any 1978. Es troba dins d'un edifici de pisos que servien i serveixen d'habitatges. La planta baixa l'ocupa la farga, amb les trompes d'aigua, els martinets, la carbonera, el forn i la fornal. Separat de l'obrador trobem la roda hidràulica, la séquia i la bassa que servia per emmagatzemar l'aigua del riu Freser, fer moure la roda i generar el vent que, impulsat de manera contínua, dóna nom al mètode de la farga catalana. La Farga Palau conserva en perfecte estat els dos martells gegants, els martinets, amb els quals es treballava el coure. Els seus cops marcaven el ritme quotidià d'una tradició metal·lúrgica. Però gràcies al Museu de la Ciència i la Tècnica, en l'actualitat podem redescobrir aquest ofici que va donar fama a les armes de foc ripolleses.
La Farga Palau.
Pg. de la Farga Catalana, 14. Ripoll
Tel. 972 71 41 41


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada