dilluns, 24 de març de 2014

La Terra Alta

Horta de Sant Joan és un dels nuclis més pintorescos de la comarca de la Terra Alta. El seu entorn muntanyós i els carrerons medievals del centre històric li confereixen un caràcter gairebé màgic.


CENTRE PICASSO D'HORTA
Picasso va fer dues estades a Horta de Sant Joan, acompanyat pel seu amic Manuel Pallarès, fill del poble. En la primera (1898-1899) va arribar malalt, però les vivències en contacte amb la natura verge del massís dels Ports el van omplir d'energia. El 1909, coincidint amb l'inici del moviment cubista, va tornar a Horta amb Fernande Olivier. En aquesta època va pintar, inspirat pels paisatges d'Horta, La bassa d'Horta i La fàbrica d'Horta d'Ebre, entre altres peces. Us recomanem començar la visita al Centre Picasso, que mostra en reproducció facsímil tota l’obra que Picasso va crear i immortalitzar dels paisatges del poble on va viure. Continueu la visita seguint la ruta senyalitzada de la cova Picasso al Parc Natural dels Ports. És imprescindible fer una agradable passejada per admirar el nucli històric d’Horta i els indrets freqüentats i pintats per Picasso, com l’Hostal del Trompet i el Café de Vives.
C/ Antic Hospital, s/n
Horta de Sant Joan
Tel. 977 435 330
Més informació

Per tastar: Crestó és el modisme local que defineix un cabrit castrat corresponent a l'espècie de cabra blanca. El pasturatge semisalvatge i la puresa de les aigües dels Ports d’Horta fan que aquest sigui l'hàbitat perfecte per a la cria i obtenció d'una de les carns més exquisides. Cuinat amb paciència com es feia al segle XIII, en escabetx i al forn, el resultat és l'obtenció d’un plat excel·lent, el crestó en escabetx.

LA VIA VERDA
La Via Verda de les Terres de l'Ebre és un itinerari de dificultat mitjana per fer amb bicicleta, però també a peu o a cavall. El recorregut segueix l'antic traçat de la línia de tren que unia La Puebla de Híjar (Aragó) amb Tortosa. Aquest itinerari, que travessa les comarques de la
Terra Alta i el Baix Ebre, s'ha adequat a la circulació de bicicletes amb l'arranjament del sòl i la senyalització del camí. El recorregut voreja el vessant occidental del massís dels Ports i la llera del riu Canaletes fins a arribar a l'Ebre. A l'espectacularitat del paisatge cal afegir-hi l'al·licient dels 41 túnels que es travessen, alguns d'una llargària considerable (fins a 750 m). El punt d'inici de la ruta és l'antiga estació de trens de Lledó-Arnes. Des d'allí s'inicia un camí planer que porta fins a Horta de Sant Joan, on es voreja la imponent muntanya de Santa Bàrbara amb el convent de Sant Salvador als peus. Tot seguit passem per Bot i, a poc a poc, comencem a perdre alçada per entrar a la vall del riu Canaletes, d'una gran bellesa.
OFICINA DE TURISME D’HORTA DE SANT JOAN
Pl. Catalunya, s/n
Tel. 977 435 043 / 977 435 330

Cap comentari :

Publica un comentari