diumenge, 20 d’abril de 2014

Sortim al carrer

Il·lustració de Liliana Fortuny

S’apropa el 23 d’abril. Drac, cavaller, princesa. Roses i llibres. Després de més d’un mes intens de novetats, comandes, recepció, etiquetes, preus, taules i logística, arriba el dia més màgic de l’any. Autors, editors, llibreters, llibres i lectors sortim al carrer i fem festa major. Un dia ple d’emocions: esgotament, por, llàgrimes, somriures i felicitat. M’acompanyeu en aquest dia? Us deixo mig oberta la porta per donar-me la mà i sortir al carrer.


Per Paula Jarrin, llibretera de la llibreria Al·lots, especialitzada en literatura infantil i juvenil

És ben d’hora al dematí. Surto de casa i no hi ha ningú al carrer. Queda poc temps. Obro la porta de la llibreria i només veig capses, capsetes, caixes enormes, taules, estovalles, senyeres, etiquetes. Podrem sobreviure al dia més intens de l’any? Tanco els ulls, agafo aire, tres, dos, un...

I a poquet a poquet els torno a obrir i un raig petit i calentonet de sol entra, tímid, per la porta. I tot es veu diferent. Trobo la capsa on guardo els cartellets fets a mà on s’anuncien els autors i les autores que vindran a signar. Sobre el taulell, la canastra de vímet on esperen les roses fetes de ganxet per posar a les solapes de tot l’equip que ens acompanyarà –i que serà la nostra sorpreseta per als autors, editors i amics que seran a la parada, al mateix cor de la Rambla Catalunya, un cor que s’ajunta al batec de tots els que estimem els llibres. 

I dins les capses, un bon grapat d’històries amagades que esperen, ansioses, arribar a casa dels lectors i ser explicades en veu alta o en un racó íntim i personal. Històries com la de la Melissa (Els amors de la Melissa. Esperança Sierra i Xavi Teixidor. Personatges fets per Lalala Toys. 2014. Editorial Mediterrània), que busca la rosa del seu enamorat sense saber que en Geld quedarà amb el cor trencat. Aquest conte especial per als més petitons de la casa. Obro una miqueta i veig un altre llibre que farà les delícies dels petits –i dels grans–: un petit Dalí incomprès que tot el que veu és susceptible de convertir-se en una obra d’art. Un preciós àlbum de la Marta Altés que farà gaudir a grans i petits (Sóc un artista. Marta Altés. 2014. Blackie Books).

Remeno coses i trobo la capsa de les signatures, i se m’escapa un somriure. Dues dones a qui admiro ens acompanyaran i ens regalaran un trosset de les seves noves narracions. Ja tinc a mà la pila de l’Elisenda Roca i el seu conte rimat per llegir amb els més petits per entendre que compartir és molt més divertit. (Això és meu! Un conte per aprendre a compartir. Elisenda Roca i Cristina Losantos. 2014. Bambú). I també a punt el nou llibre de la nostra fada padrina, l’Anna Manso, que ens regala una joieta, com l’últim violí que ha de construir el pare de l’Octavi i que ens ensenya que la força i l’art es porten dins del cor –i del cap (L’últim violí. Anna Manso. Il·lustracions de Gabriel Salvadó. 2014. La Meva Arcàdia).

I de cop recordo que també vindrà el Josep Lluís Badal, i em pregunto, tot rient, si portarà la colla del Jan Plata (Jan Plata. El sabre de serapió. 2014. La Galera), o potser vindrà amb l’avi roure (Els llibres de l’a. 2014. La Galera). I, parlant d’avis, friso pel moment de poder tornar a abraçar Mario Satz, que amb la seva sopa d’avi m’ha tornat a regalar la memòria i el record dels meus avis savis (La sopa de l’avi. Mario Satz. Il·lustracions d’Albert Asensio. 2013. Babulinka Books).

Uf, ja arriba la furgoneta, hem de començar a carregar. Sort que en Quel, el nen d’A la cuina, de nit ens ha regalat un trosset de la seva supercoca (Maurice Sendak. Traducció de Miquel Desclot. 2014. Kalandraka).

Torno a tancar els ulls, agafo aire. M’arreglo la rosa, somric i penso en la sort que tinc de viure aquest dia al costat de dracs, princeses, cavallers i llibres.

Cap comentari :

Publica un comentari