dilluns, 28 d’abril de 2014

Un cop a l'any?


Llibres un cop l’any o llibres tot l’any. Vet aquí la gran pregunta. Us convido a deixar de ser lectors per un dia i passar a ser lectors de cada dia.


Per Paula Jarrin, llibretera de la llibreria Al·lots, especialitzada en literatura infantil i juvenil

S’ha acabat el dia més llarg de l’any per a tots els que vivim dels llibres. Llarg, però sempre carregat d’energia, complicitats, abraçades i somriures. Molts lectors han trobat el seu llibre, molts han pogut estar una estona amb els autors i els il·lustradors, i la festa ha acabat amb un preciós gust a la boca. Hem vist passar molta gent, hem venut molts llibres i esperem que per a molts dels que s’apropen a la literatura no sigui només per un cop. Tant de bo que aquell lector torni a les llibreries, en tenim moltes i molt bones, i que no només sigui un lloc per anar-hi un cop a l’any.

Us puc assegurar, garantir que dins les llibreries passen moltes coses, i que les portes estan sempre obertes per rebre els nous lectors. Qui troba un llibre té un univers obert als seus peus. Un racó únic, íntim i ple d’imaginació. Els llibreters treballem dur per poder oferir un espai de conversa, de creixement. Poder seguir el creixement d’un petit lector, veure’l demanar-te informació, com fa un parell de dissabtes la petita N., que fa un any s’apropava al món màgic de les lletres de la mà dels seus pares i ara, ja tota bufona, em demana recomanacions per comprar un llibre per la diada de Sant Jordi. I això t’omple el cor. També tenim lectors grans, grans amigues com la senyora Montserrat i la senyora Núria, que sempre ens regalen un somriure quan, al passar per davant de la llibreria, les aturem i els ensenyem un llibre que ben segur els agradarà.

Les llibreries, amics, són racons plens de sorpreses, un festival de vida i lletres. Un lloc a on anar a fer-la petar, a on compartir troballes, tresors, records. Un lloc a on parlem de llibres, d’il·lustració, a on un dilluns al mes fem festa major, trobant-nos amb bibliotecàries, contacontes, periodistes, escriptors i il·lustradors, per parlar de novetats i per riure i compartir aquells moments màgics que ens han captivat. Molts dies també hi ha activitats: hores del conte, trobades amb autors, presentacions, festivals de poesia, màgia i música. Excuses per trobar-nos, excuses per créixer plegats.

Lectors, a les llibreries passen coses. I els llibreters necessitem lectors tot l’any. I sense por d’equivocar-me us diré que els lectors necessiteu, necessitem, llibres tot l’any. Sabem que són temps difícils per a la lírica –mai més ben dit–, però si compreu un llibre, invertireu en molt més que un article. Tindreu hores d’oci, trobareu l’excusa perfecta per dedicar-vos una estona a vosaltres mateixos, aprendreu coses noves, visitareu llocs mai vistos i cada cop que llegiu una paraula, aquesta serà descoberta per primer cop. A més, un llibre passa de mà en mà, per les famílies, dins de grups d’amics, compartit amb companys de feina. Un llibre passa de grans a petits, són tresors que recorren generacions, que llegeixen els pares i després els fills i viceversa. Us omplireu l’ànima, i no només un cop, us ho asseguro. 

Avui, mentre escric aquest article, he llegit un parell de frases que van voltant pel món cibernètic: “Una casa sense llibres és com un cos sense ànima.” I jo, com a usuària d’aquestes xarxes, fa un parell de dies que vaig penjar aquesta, rememorant la meva adolescència porteña: “Si lees bonito, sueñas bonito.” Tenim entre mans un món per oferir-vos, una estona de conversa, abraçades per donar i lletres per compartir. Perquè les llibreries obrim cada dia esperant rebre el primer client. Perquè els llibreters i llibreteres tenim un ofici que vivim amb passió i les lletres són el nostre millor tresor. 

Et convido, a tu lector d’un dia, que no deixis de visitar llibreries, la que tinguis més a prop de casa, aquella que s’assembla a tu. Que cada dia és una aventura i que, ben segur, sortiràs amb un tresor a les mans o al cor. I viceversa.


Cap comentari :

Publica un comentari