dilluns, 16 de juny de 2014

L'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí és el millor reflex d'una organització turística d'interior. La influència del proper Monestir de Poblet ha permès dotar l'Espluga d'una infraestructura de serveis, oferta cultural i oci lligada als seus atractius naturals: les muntanyes de Prades i les coves de l'Espluga.


UNA PORTA AL PASSAT
Les coves de l’Espluga consten de dues coves diferenciades i que les exploracions espeleològiques han permès topografiar. Això fa que se la  denomini la Gran Cavitat i que, per les seves dimensions, esdevingui la setena cova més llarga del món. La presència de la cavitat està en l’origen del propi nom del poble, atès que espluga en llatí vol dir ‘cova’, i aquest és el nom amb el qual des del segle XI es coneix el municipi. Les coves de l’Espluga us obren les portes del nostre passat històric i us animen a visitar les diferents comunitats que van conviure en aquest mateix indret fa milers d’anys. Sereu protagonistes de les activitats, de la seva vida i de l’evolució com a humans, des del paleolític fins al món iber. Una arqueòloga virtual i un guia us acompanyaran durant tot el trajecte.
Cova Museu de la Font Major
Av. Catalunya, s/n. L’Espluga de Francolí
Dissabtes i dimenges, de 10.30 a 13.30 h i de 16 a 18 h
Coordenades GPS: 41º 23’ 54.21 – 1º 6’9.95

Per tastar: Els carquinyolis de l’Espluga amb denominació comarcal daten del 1888. Són una varietat de la pasta seca i dolça, com els vanos, les neules i les seves variants amb xocolata. En la gastronomia cal destacar, també, les famoses coques amb recapte i els embotits artesans. Hi té un pes important la cuina d’origen medieval: senglar, herbes boscanes, bolets i bestiar de corral.

MUSEU DE LA VIDA RURAL
Aquest museu comprèn totes les característiques de la vida tradicional a les viles i els pobles de Catalunya, fent especial esment de la pagesia. Conté un variat fons de peces relacionades amb la cultura, la pagesia, les arts i els oficis artesanals. El MVR s’estructura per àmbits de feines: les de l’agricultura, les dels oficis del poble (mossèn, mestre, cafeter, pastisser, barber...) i les domèstiques. La seva funció és conservar aquest fons de peces, autèntic pòsit cultural de la nostra societat; engloba també la difusió i divulgació de tot el que està relacionat amb la vida rural i fomenta la recerca etnològica; per aquest motiu s’està treballant perquè les eines ampliïn el seu discurs funcional i els oficis estiguin explicats en el seu context, i s’apreciï la seva importància en el sistema econòmic i de convivència dins la vida rural.
Horari: De dimarts a dissabte, de 10.30 a 14 h i de 16 a 18.30 h, i diumenges i festius, de 10.30 a 14 h.
Carretera de Montblanc, 35. L'Espluga de Francolí
Tel. 977 870 576


Cap comentari :

Publica un comentari