dilluns, 23 de juny de 2014

L'Urgell

El canal d'Urgell va transformar les terres seques de la comarca en una de les zones més riques del país. L'Urgell té tres importants núclis que el vertebren i que aglutinen una bona part de l'activitat econòmica: Agramunt, Bellpuig i Tàrrega. Poseeix una economia de base agrícola i ramadera, complementada per la indústria. 


FESTES DEL SEGAR I EL BATRE
No fa molts anys, la collita representava la supervivència d’una família de la pagesia. D’aquí que, un cop acabades les feines del camp a l’estiu, s’acostumava a celebrar de manera comunitària. La festa del segar es celebra l'últim diumenge de juny i intenta recrear amb la màxima fidelitat possible el procés de sega. El segar era una activitat de socialització que aplegava tots els pagesos en els camps en un període molt curt de temps i canviava, així, el ritme quotidià de les famílies. La Festa del Batre es celebra dos caps de setmana després, sempre el segon diumenge de juliol. En aquesta segona part de la festa s'escenifiquen les tasques del batre, és a dir, el procés mitjançant el qual es separa el gra de la palla. 
La Fuliola. Lleida
Dates: 29 de juny i 13 de juliol
Tel. 973570013

Per tastar:  La cuina de l’Urgell és una espècie d’art quotidià, efímer i a la vegada etern. Podeu menjar des d’una olla barrejada de l’Urgell, una cassola de peus de porc amb caragols, un pollastre al timó o unes postres tan delicioses com els torrons i la xocolata a la pedra. El llegat culinari que s’ha heretat de les àvies i el rebost natural que la terra ens aporta és un privilegi que no té preu.

L’OBSERVACIÓ DE LES AUS
L'Estany d'Ivars i Vila-sana va ser una de les zones humides més importants de la Catalunya interior fins a la seva dessecació l'any 1951. D’ençà que el 2005 es va iniciar la inundació, l’estany ja mostra un paisatge plenament transformat amb una important diversitat biològica. Des del punt de vista ornitològic s’ha convertit en una de les zones humides més importants de Catalunya pel que fa a l’observació de les aus. D’altra banda, a l’hivern s’hi donen concentracions de centenars d’ànecs, gavines, etc. que han comportat que l’estany esdevingui la principal zona humida de l’interior de Catalunya. L’estany disposa de dos punts d’informació situats a les zones d’arribada d’on parteixen els itineraris naturals equipats amb miradors i plafons d’interpretació ambiental. Un espai natural preparat per fer-hi agradables passejades a peu i amb bicicleta.
Oficina de Turisme
Estany d'Ivars i Vila-sana. Ivars d'Urgell
Tel. 973 71 13 13

Cap comentari :

Publica un comentari