dimecres, 23 de juliol de 2014

De llibre en llibre


Avui he arribat abans a la llibreria, ben d’hora. Decideixo no obrir encara els llums, falta mitja hora per aixecar la cortina i amb la llum del carrer n’hi ha prou per passejar-me per les lleixes plenes de llibres.


Per Paula Jarrin, llibretera de la llibreria Al·lots, especialitzada en literatura infantil i juvenil

Això, avui faré un viatge, saltant de llibre en llibre. Un itinerari realment espectacular... A on em portarà? Tanco els ulls, m’imagino que preparo una petita maleta –com diu el meu al·lotet mitjà– i a veure com em sorprenen els llibres, sí, ja ho tinc! 

Primera parada: 10 ciutats 1 somni, una volta al món en pop-up que ens regalen la Meritxell Martí i en Xavier Salomó i editat per Combel. Deu ciutats, increïbles, antigues, oníriques... això comença fort, necessito una mica d’aigua. Quina meravella! I tot sense moure els peus. 

Ara necessito una cosa més relaxant. Segona parada i una ciutat preciosa, amb un riu i ponts i cases de colors: Girona. Dos nens, en David i l’Izan, han deixat a la muralla romana els seus desitjos, i tot i que les nenes han intentat que els expliquin, ells s’han mantingut ferms. La Júlia ara només desitja guardar tots els records, per explicar-los després. Parlar de la compassió és complicat, però en Josep Fonalleras i la seva ploma ho fan fàcil i delicat. Una parada preciosa i reflexiva: L’illa més ràpida del món. Josep M. Fonalleras. Il·lustrat per Susana del Baño. Editat per La Meva Arcàdia. 

Ara el cor a poc a poc s’asserena, la lectura ens ha colpit però ja està bé. Hem de moure peus i cap. Quina serà la propera destinació? Una volteta per aquí i ja ho tinc. Tercera parada, un misteri i un estiu: Misteri a Moltmort. Elisenda Roca. Editat per Cruïlla dins la col·lecció taronja d’El Vaixell de Vapor. Una masia als afores de Moltmort. Quatre protagonistes: la Daniela, la Martina, en Joan i l’Adrià, el nét dels amos de la casa. Un castell, sorolls estranys i una visió fantasmagòrica. Misteri, i del bo. Vull anar ara a Moltmort.  

Sabeu què va passar el 28 de juliol d’ara fa cent anys? Aquesta és la propera destinació, la quarta, i que ens porta a un lloc increïble, una illa plena d’aus i ocells i a una època una mica diferent. Ara fa cent anys, va esclatar la Gran Guerra, coneguda com la Primera Guerra Mundial. França i Alemanya es tornaven a enfrontar.  Però l’Albert, el protagonista de la nostra parada, és enviat amb el seu oncle, Aubdon, a una illa, a prop de Venècia, que ben bé era neutral, allà es va trobar amb una terra d’aus, plena de flamencs. Lluny de les bombes va descobrir que les cartes i els amics són grans aliats envers la solitud i l’absurditat de la guerra. Una parada per fer dos viatges en un: a terres llunyanes i a cent anys enrere: L’illa de les cartes perdudes. Oriol Canosa. Il·lustrat per Mercè López. Editat per Babulinka books. 

Vull continuar viatjant amb el cap i amb el cor. L’última parada serà el món d’A. Aquí em vull quedar. Em vull perdre i no sé si podré tornar. A lloms d’Humbertus entraré al món màgic de l’avi Roure, em retrobaré amb la senyoreta Dickinson i el seu te de camèlia blonda. Faré abraçades al nen iogurt i a la nena vainilla, molt fluixet perquè no es desfacin. I em deixaré perdre entre la música de l’òpera que ara mateix està escoltant l’avi Roure. Somiaré els dracs, els cavallers, la màgia i la ploma de J.L. Badal. No vull tancar el llibre, no vull que acabi la il·lusió: Els llibres d’A. J.L. Badal. Il·lustrat per Zuzanna Celej. Editat per La Galera. 

Un suau toc-toc a la porta em recorda que ja són les deu del matí. Obro els ulls. Un petit que vol un llibre per a les vacances. Un viatge que començarà. Un lector que guanyarem. Un repte, un somni, una il·lusió per continuar lluitant.


Cap comentari :

Publica un comentari