dilluns, 14 de juliol de 2014

L'Alta Ribagorça

Qualificada com una comarca de muntanya amb un relleu abrupte i bellíssimes zones lacustres, l’Alta Ribagorça és un territori ideal per practicar-hi tots els esports de muntanya tant a l’estiu com a l’hivern. La comarca és eminentment turística i la majoria dels negocis estan relacionats amb aquest sector, al marge d’algunes explotacions ramaderes.


EL CENTRE DE FAUNA
El Centre de Fauna del Pont de Suert va néixer l’any 1995. Inicialment va ser destinat a la conservació, sensibilització i educació ambiental de la llúdriga. Actualment es dedica als mamífers semiaquàtics (llúdriga i visó europeu, entre d’altres). Està situat en una part de la Piscifactoria i inclou un edifici típic de les instal·lacions hidroelèctriques dels anys 50 i 60. El Centre de Fauna del Pont de Suert és un punt de divulgació i sensibilització envers la problemàtica d'aquests animals i del seu hàbitat. També s’hi realitza recerca, reproducció i recuperació d’individus ferits o malalts.
Es pot visitar gratuïtament durant tot l’any, de forma lliure o en visites concertades.
El Centre de Fauna del Pont de Suert es troba al marge esquerre del riu Noguera Ribagorçana, a la confluència de les carreteres N-230 de Lleida a Vielha i N-260 del Pont de Suert a la Pobla de Segur.
Centre de Fauna del Pont de Suert
Ctra. de la Pobla de Segur s/n
El Pont de Suert
Visites concertades: 675 781 875
ESTIU: (Del 24 de juny al 12 de setembre)
Dilluns tancat
De dimarts a divendres: d’11 a 14 h

Per tastar: La gastronomia de l'Alta Ribagorça es caracteritza per tenir una cuina elaborada seguint les tradicions més antigues. Els productes més destacats són els embotits de porc (secallona, botifarra traïdora, confitat amb llom, tupí,…), i formatges (serrat, formatge de tupí); plats com el freginat, el palpís, col i trumfes amb rosta, ous amb mel, civet de senglar, truita de riu i postres com l'arrop i el brossat.

SANTA EULÀLIA D'ERILL LA VALL
Santa Eulàlia d'Erill la Vall és l'església parroquial d'Erill la Vall, a l'Alta Ribagorça. És d'estil romànic, i està datada al segle XII. Forma part del conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí que van ser declarades Patrimoni de la Humanitat. És una església d'una sola nau, amb capçalera trilobulada, amb la qual cosa les dues absidioles laterals formen, amb la nau i l'absis principal, una planta de creu. Havia estat coberta originàriament amb volta de canó, però devia caure poc després d'haver-se construït, i va ser substituïda per una coberta de fusta. El porxo que flanqueja la façana nord i l’absis central són les parts més significatives de l’exterior del temple. Hi trobem un dels millors campanars de la zona, una esvelta torre de planta quadrada i sis pisos d’alçada amb la decoració pròpia del romànic llombard: els arquets cecs i els frisos de dent de serra.
Plaça de Baix s/n.  Erill la Vall
Tel.  973 696 715, 973 694 000
Horari d'estiu de 10.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 20.00 hores.


Cap comentari :

Publica un comentari