dilluns, 28 de juliol de 2014

Què farem per les vacances?


S’apropen les vacances. Potser esteu pensant passar uns dies fora de la vostra llar, però si compartiu la vostra vida amb un gos o un gat heu de planificar-les contrastant i valorant diverses possibilitats...


Per Carme Méndez. Presidenta de l’Associació Defensa Drets Animal. ONG ADDA

Potser esteu pensant que viatjar amb el vostre animaló comporta dificultats, però, malgrat tot, hi ha una gran quantitat d’alternatives per escollir i fruir de la vostra etapa d’esbarjo sense haver de separar-vos dels vostres estimats amics. Ara mateix estic recordant, i no puc evitar d’explicar-vos-les, les emocions que exterioritza el Pinxo, el gos d’uns familiars, que quan comença a veure els preparatius de les maletes, uns dies abans, no para de vigilar. El dia de la marxa tot són corredisses d’alegria pel passadís, amunt i avall. Com cada any, sap que aniran a l’apartament de la platja. Li agrada molt, ja que de tant en tant el porten a nedar. La família li tira a l’aigua la seva joguina preferida i ell, fent-se el valent, s’hi llença, l’agafa amb la boca i sembla com si l’hagués rescatat.

Cal tenir en compte que el gat acostuma a ser un gran amant de la seva llar i el trasbalsa molt sortir de casa i viatjar. Si és aquest el cas, potser el més oportú serà deixar-lo durant la vostra absència sota la supervisió d’algun amic o familiar, sempre que romangui ben cuidat. 

Si us decidiu a viatjar amb ells, heu de tenir present que com a mitjà de desplaçament, a més del cotxe particular o llogat, avions, trens i vaixells accepten animals de companyia amb unes condicions específiques, que poden variar en funció del pes i la mida de l’animal. Informeu-vos prèviament i tingueu present que, segons el tipus de transport i la durada dels desplaçaments, els animals es poden estressar o marejar, especialment si es tracta de la primera vegada. Abans de fer el viatge cal consultar el veterinari, que us aconsellarà sobre el que cal fer. Tingueu present que han d’estar actualitzades les seves vacunes i la documentació sanitària obligatòria.

Pels llocs d’estada de vacances es poden cercar i escollir càmpings, hotels i apartaments turístics que acceptin animals. Si us decidiu per alguna d’aquestes opcions, recordeu d’observar les normes de civisme i higiene, no provocar molèsties a altres persones i estar pendents del vostre animal. Els comportaments incívics tenen com a conseqüència negativa que alguns establiments públics puguin mostrar-se reticents a l’hora d’admetre’ls.

En el cas que el vostre projecte de vacances faci molt complicat poder anar acompanyats del vostre animal, podeu cercar les alternatives de deixar-lo amb algun amic o familiar de confiança, en residències especialitzades o, fins i tot, amb persones que fan de cangurs d’animals a la seva pròpia llar. Si us decidiu per alguna d’aquestes opcions i es tracta del primer cop que us separeu del vostre gos o gat, és aconsellable que abans de la sortida de les vacances els hi comenceu a acostumar de la manera menys traumàtica possible. Feu una petita prova i porteu-los un o dos dies a la residència o el lloc escollit i els serà més fàcil d’entendre que són canvis i separacions provisionals; i és millor si els deixeu acompanyats d’alguns objectes i joguines amb què ja estiguin familiaritzats. Si a més tenen alguna petita peça de roba vostra, encara que sigui una sabatilla o uns mitjons que puguin olorar, es sentiran més segurs i tranquils.

I, a tall d’exemple, la petita història del Joan i la Tània, que al cap de l’any d’iniciar la seva relació van adoptar la Fosca, una gossa de 2 anys. Els dos primers anys la parella feia viatges de grans distàncies i portaven la gossa a una residència d’animals. El tercer any  van compaginar el viatge deixant-la a casa d’uns familiars. L’any següent, amb l’arribada d’un nadó, van voler planificar les vacances per poder anar tots junts, així que van optar pel lloguer d’un apartament. Més tard, amb la caravana i els càmpings, tots quatre han viatjat i gaudit de la platja o la muntanya. Fins i tot van anar a França, on els gossos i gats són ben acceptats en hotels i restaurants. Un altre any van agafar el vaixell i van anar a les illes Balears. Ja fa cinc anys que tots plegats gaudeixen de la natura, del mar i de la muntanya, de les llargues passejades... Ah! I, a més, la Fosca, junt amb la seva estimada família humana, ha tingut l’oportunitat de flairar una gran quantitat de plantes, arbres i altres animals que mai oblidarà! Que tingueu unes bones vacances i, si és possible, acompanyats del vostre estimat animal.

Cap comentari :

Publica un comentari