dimarts, 28 d’octubre de 2014

Montsonís


En la documentació antiga, Montsonís apareix escrit com a  ‘Montcenis’. ‘Cenis’ és un terme d’origen àrab d’on provenen les paraules catalanes ‘sínia’ i ‘sénia’. Montsonís significaria “la muntanya de les sínies” o bé “la muntanya de les terres regades”.


CONQUERIM EL CASTELL
Montsonís és un poble medieval petit i tranquil, situat a la comarca de la Noguera. El seu castell, construït l'any 1024 per ordre del comte d'Urgell Ermengol II, conserva tota l'esplendor de temps passats i va ser el primer dels castells catalans que van obrir les seves portes als visitants. S'ha de destacar el finestral d'estil gòtic a la façana principal, les dependències senyorials, la torre d'homenatge amb unes magnífiques vistes i, per a visitants curiosos, la presó amb les cadenes per als presoners, l'habitació del fugitiu, amb finestra però sense porta, el passadís secret del celler per fugir en cas de setge, entre altres punts d’interès de la fortalesa. En la seva botiga es poden comprar productes de la terra, olis, vins, olives, melmelades… 

Per tastar: La característica que defineix la cuina de la Noguera és la seva senzillesa, compensada per la qualitat dels seus productes. Els embotits i confitats de porc són excel·lents. La caça és la base de suculents plats com ara la perdiu a la caçadora. La coca de recapte o de samfaina i els cargols són altres capricis que cal no oblidar.

I UN SANTUARI
A prop del poble de Montsonís, dins el terme de Foradada, hi ha el santuari de Santa Maria de Salgar. El nom de Salgar procedeix de l'àrab algar, que significa “cova”, en una clara referència a aquest lloc on el Segre passa per un congost on les aigües han anat excavant coves en la roca. Hi destaca l’església amb un claustre renaixentista i un gran edifici de pedra. Tot el recinte està protegit per un mur de pedra. S'esmenta una llegenda que diu que en una de les coves del lloc uns pastors van trobar una imatge de la Verge. Es considerava que aquesta imatge tenia poders miraculosos i era treta en processó en cas de sequera. El conjunt es troba sota la balma d’un paratge engorjat sobre el riu Segre i d’una gran bellesa.


Cap comentari :

Publica un comentari