dilluns, 29 de desembre de 2014

Martorell

Martorell és una vila de la comarca del Baix Llobregat on el riu Llobregat forma un congost de gran importància per a les comunicacions entre el Baix Llobregat, el Vallès i el Penedès. Martorell ha estat i serà un eix de comunicació imprescindible i estratègic per al país. Martorell no és al mig del camí, senzillament està a prop d’arreu.


L'ENRAJOLADA
L'Enrajolada és una antiga casa familiar de quatre plantes i jardí que va pertànyer a la família Santacana. Aquesta nissaga va ser aficionada a col•leccionar peces d'art molt variades. L'Enrajolada és un dels museus més antics del país. L’edifici es va reformar per adaptar-lo al concepte que aleshores es tenia de museu i els diferents elements de la col•lecció van ser instal•lats de manera que recuperessin la seva funció original. Els fons són molt variats i de procedència ben diversa: rajoles (segles XIV-XX), peces de ceràmica, elements arquitectònics i escultòrics d'antigues edificacions, pintura del segle passat, mobiliari i elements decoratius. L'Enrajolada també conté materials arqueològics que provenen de les excavacions realitzades pel mateix Francesc Santacana a Martorell i la rodalia. 
És imprescidible concertar visita per telèfon o a museus@martorell.cat.
Horari de visites: Dimarts a divendres, de 10 a 14 h. Dissabtes, diumenges i festius, de 10.30 a 14 h
C/ de l'Aigua, 1. Martorell 
Tel. 937 742 223 / 937 750 795

Per tastar: Vira és un establiment familiar amb tradició des del 1904 elaborant productes d'alta qualitat de pastisseria i xocolata. Les matèries primeres utilitzades per a l'elaboració dels seus productes són acuradament seleccionades, la qual cosa, unida a l'experiència, contribueix al fet que el resultat final siguin elaboracions de qualitat òptima.

EL PONT DEL DIABLE
Tot i que és el principal símbol de Martorell, només la meitat oest pertany al municipi, l'altra meitat està dins del terme de Castellbisbal. El pont del Diable va ser construït en època romana, probablement durant l’imperi d’August, sobre la Via Augusta. Sobre l’estrep esquerre s’alça un arc triomfal romà, molt malmès, fet amb un nucli de formigó recobert de carreus i dues pilastres d’ordre corinti als cantons. Ha estat reformat i refet en diverses ocasions (estan documentades les reconstruccions del 1143 i el 1283). El 1283 es va fer una nova reconstrucció, aquest cop amb estil gòtic, amb dos arcs ogivals, el més gran de 21 metres d'alçada i 43 d'amplada. Aquest arc va ser volat durant la Guerra Civil i reconstruït l'any 1962 mantenint fidelment l'estructura de la reforma gòtica.
Ajuntament de Martorell
Plaça de la Vila, 7
Tel. 937 743 752 / 937 741 877

Cap comentari :

Publica un comentari