dilluns, 5 de gener de 2015

Carta als Reis


La nit més màgica s’apropa i el nostre desig és que cap nen es quedi sense llibres. Els fem unes quantes recomanacions a Sas Majestats Reials perquè van una mica despistats. 


Per Paula Jarrin, llibretera de la llibreria Al·lots

Benvolguts Reis de l’Orient: Sabeu que jo m’estimo els llibres molt, moltíssim, i tot i que pesen crec que no hi ha millor regal: tot un univers amagat entre les lletres i el paper. Us he preparat un bon grapat de recomanacions. 

Si heu de fer regals als petitons, els que no aixequen un pam de terra i van per tota la casa com a petits investigadors, us recomano un llibre que sé que serà complicat ficar-lo a la bossa però que val la pena: un imaginari de gran format sobre el món dels animals (El món dels animals, Emma Schmid, La Galera). Pàgina a pàgina anem descobrint els ocells, les bestioles, els animals de la granja, els del mar, i així fins a 150 animals. 

Si heu de fer un regal per a un petitó o petitona que té molta por a la nit, hi ha un llibre perfecte: La por de passadís (Raimon Portell. Il•lustracions de Sergi Portela. Animallibres). Una petita poruga que haurà de fer el cor valent per vèncer la por, però no ho farà sola: acompanyada del seu pare serà molt més fàcil. 

Hi ha nens i nenes que els costa fer amics –l’amistat és un tresor que hem de saber cuidar– i El pirata de les estrelles (Albert D. Arrayàs, Babulinka Books) els ajudarà. Entendre que no estem sols i que els altres poden ser els amics que busquem, sempre reconforta i ajuda a desenvolupar-nos més feliços. 

Fa pocs dies va començar l’hivern i la colla del Sam la fa ben grossa; com és habitual riurem molt i passarem una molt bona estona cacauera, i amb un convidat especial i amb fogons de luxe! (Un hivern ben pelut. Esperança Sierra i Xavi Teixidor. Personatges de Lalala Toys. Editorial Mediterrània).

Lectors monstruosos a casa? Ganes de riure? Ganes de poder encomanar el cuc de la lectura amb el senyor Flat? A casa vam riure molt i ens va obrir la porta al món màgic dels llibres. El senyor Flat, un monstre que està despert si algú llegeix per a ell –si no, s’adorm– i l’Agus són els companys perfectes per a lectors a partir de 7 o 8 anys. (Arriba el senyor Flat i Salvem el Nautilus. Jaume Copons i Liliana Fortuny. Combel)

Quan jo era petita i em demanaven què volia ser de gran, sempre deia mestra o ballarina. Finalment no he estat cap de les dues coses –o potser totes dues alhora–, però la meva millor amiga deia que no tenia ni idea i que volia ser alguna cosa que no ho fos ningú. Si haguéssim tingut aquest 50 oficis esbojarrats (Carles Sala i Vila. Col•lecció Vaixell de Vapor taronja. Cruïlla), segur que ella hauria trobat més d’un que li hauria agradat fer. I tot endreçat per ordre alfabètic, des d’acotxador fins a xuclagambes, un diccionari per no parar de riure ni de llegir. 

Ai la fama, la fama. N’hi ha més d’un que perd el cap i les sabates també per la fama. Però, per sort, una autora que ho coneix ens ensenya l’altra cara de la televisió amb una colla d’amics a qui, un estiu al barri, els va canviar la rutina. Els dos primers llibres de la col•lecció Quin Fàstic de Fama! (Som autèntics i No ens emboliquis, Anna Manso. Il•lustracions de Bea Tormo. Cruïlla). Per parlar amb els preadolescents que no tot el que brilla és or. 

I si continuem buscant llibres per als que van pel camí de trobar-se a ells mateixos i fer-se una identitat, la primera novel•la del Miquel Duran, Més o menys jo (Bridge, La Galera), el llibre que com a adult en construcció m’hauria agradat llegir als meus difícils 16 o 17 anys. 
I si hi ha alguna ànima rebel sense causa i que els seus pares han donat per perduda, Fario (Santi Baró, Premi Gran Angular 2014, Cruïlla) no pot faltar.

Ara us demano un favor, m’agradaria que em portéssiu dos llibres per a la meva ànima caòtica: Quin caos d’habitació (Xavier Salomó. Cruïlla) i per deixar volar la meva part més petitoneta i somiadora: La petita Amèlia es fa gran (Elisenda Roca i Paula Bonet. Combel). Prometo compartir-los amb els al•lots de casa. Paraula de llibretera! 

Cap comentari :

Publica un comentari