dimarts, 17 de febrer de 2015

Ripoll

Enclavada en la confluència dels rius Ter i Freser, la població de Ripoll es va agrupar al voltant del monestir benedictí de Santa Maria de Ripoll, fundat cap al segle IX.


UNA MANERA DE VIURE
L'any 1929 es fundava l'Arxiu Museu Folklòric de Ripoll, que es va instal·lar a les golfes de l'antiga església de Sant Pere i va ser el primer de Catalunya dedicat a l'etnografia. Al llarg de setanta anys va recollir, conservar i difondre el patrimoni local. El resultat és el Museu Etnogràfic de Ripoll, que continua enriquint el seu fons i que ens ajuda a entendre una societat a partir d'un patrimoni material i immaterial del qual destaquen les col·leccions relacionades amb els pastors, la pagesia, els oficis, la religiositat popular, la farga catalana i el ferro forjat. La nova seu, inaugurada el març del 2011, convida a fer un recorregut –interessant per a grans i petits– que permet descobrir el passat recent, la identitat d'un territori i reconèixer una manera de viure i sentir.
Museu Etnogràfic de Ripoll
Pl. de l'Abat Oliba, s/n. Ripoll
Tel. 972 703 144

Per tastar: Per als amants del menjar tradicional o per als que els agrada tastar els plats típics del país, a Ripoll trobaran des d'un bon pa amb tomàquet i embotits fins a una bona cassola de peus de porc. Si a mitja tarda us ve la gana o us voleu endur un bon record de la vostra estada a Ripoll, no dubteu a tastar les Carícies o Moixaines que trobareu a les pastisseries del poble.

MONESTIR DE SANTA MARIA
La primera església va ser fundada pel comte Guifré el Pelós l’any 879. Va arribar a la màxima esplendor en mans de l’abat Oliba. A l'interior es conserva l’element romànic més important, la portalada del segle XII, altrament coneguda com la Bíblia en Pedra; també hi ha les tombes del comte Guifré el Pelós i de Ramon Berenguer III, entre altres. A l’altar, la imatge de la Verge Maria feta en mosaic, i a la capella, les de sant Joaquim i sant Eudald, patró de Ripoll. El claustre, de doble planta, està situat al costat sud de l’església i es va construir en diverses etapes. Cal destacar-ne l’ala nord, amb capitells ricament adornats, que pertany al segle XII. La resta, fruit de la reconstrucció del segle XIX, s’adscriu en el neogòtic.

Horaris:
Hivern (fins al març) de 10 a 13 h i de 15 a 18 h
Estiu (d’abril a setembre) de 10 a 13 h i de 15 a 19 h


Cap comentari :

Publica un comentari