dimecres, 18 de març de 2015

La Segarra

A mitjan segle XI, la riba del riu Sió va ser reconquerida als àrabs i ben aviat hi van proliferar castells i esglésies que garantien la presència cristiana. Així, el riu Sió esdevé espai de frontera en aquestes terres, a més d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica.


CASTELL DE LES PALLARGUES 
Al mig de la població de les Pallargues, sorgeix d'improvís en penetrar en un carrer relativament estret el castell de les Pallargues. En aquesta població avui dia es capta encara aquell aire de pau i tranquil·litat que devia transpirar al llarg de la seva existència. Aquest castell es va construir en un emplaçament aïllat, en el punt més alt al costat del riu Sió, i a poc a poc es va anar envoltant de cases a la seva ombra fins a formar un nucli urbà. Sembla que a l'entorn del 1636 ja s'havien reunit unes 23 cases juntament amb unes muralles que les envoltaven. Pertany al tipus de castell palau que abunden a la comarca de la Segarra. És de planta molt irregular i el formen tres polígons de diverses mesures, segurament pel fet d’haver-se ampliat en diverses ocasions, amb una gran façana.
Les Pallargues. Tel. 973 520 041.
Es fan visites guiades els diumenges i festius, a les 11, les 12 i les 13 h.

Per tastar: A la Segarra i concretament a Agramunt hi ha una llarga tradició d'elaboració de xocolata que arrenca de finals del segle XVIII. Un dels productes més reconeguts és la xocolata a la pedra. Elaborada exclusivament amb cacau, antigament mòlt sobre una pedra (d’això prové el nom), sucre de canya i algun aromatitzant natural, com ara vainilla i canyella, en resulta una xocolata granulada i de color fosc. Deliciosa!!

LO PARDAL
La poesia visual és una disciplina de l'art conceptual que sorgeix de les avantguardes del segle XX. Guillem Viladot va ser un dels primers de Catalunya i Espanya que van desenvolupar aquest estil, juntament amb Joan Brossa. El 1975 va passar a la creació de poesia visual amb objectes tridimensionals. Va ser als anys noranta que la seva obra es va desencadenar en volumetries. L’any 1991 Guillem Viladot va crear Lo Pardal, Casa de la Poesia Visual, on hi ha tots els seus poemes visuals, objectes poètics i volumetries, amb l’expectativa d’esdevenir el primer espai dedicat a aquest gènere defugint etiquetes i cronologies. La disposició convida a observar les obres com a testimoni d'autoria, albirant que l'espectador s'introdueixi en els viaranys d'una poètica visual.
Visites concertades: Oficina de Turisme d’Agramunt: 973 391 089
Fundació Privada Lo Pardal: 973 390 718Cap comentari :

Publica un comentari