dimecres, 25 de març de 2015

‘Yes we play...’

Kinderspelen (Jocs d'infants). Pieter Brueghel el Viejo. Kunsthistorisches Museum

Com hem de plantejar l’activitat lúdica i els jocs: com una activitat compensatòria després de la jornada laboral o després de l’escola o com una necessitat, considerant el joc com un espai d’aprenentatge? 


Per Jordi Puig Voltas. Mestre i pedagog 

La nostra història d’avui comença a la ciutat holandesa de Breda. Ens trobem a l’any 1560, quan el pintor flamenc Pieter Brueghel va immortalitzar una de les obres d’art més increïbles de les que podem gaudir avui en dia, però també una de les més desconegudes i incompreses. Ens estem referint al quadre Jocs d’infants, una d’aquelles meravelles difícils d’oblidar quan les observes detingudament. Com podeu veure, el nostre viatge lúdic i cultural ens portarà a plantejar-nos la vida d’una manera molt diferent. 

Segons les teories modernes, les persones aprenem mitjançant el joc i és quan juguem quan veritablement ens transformem i creixem com a individus. El joc forma part de les nostres vides i és un dels motors d’aprenentatge d’infants i adults. El segle XX es va caracteritzar pel descobriment del temps lliure i l’oci en les societats modernes, així com per la definició del concepte d’infància (Declaració Universal dels Drets dels Infants, 1959),  ja que fins a mig segle XX els nens i les nenes eren tractats com a petits adults. Associat al desenvolupament industrial i a la revolució de les idees i del pensament, l’ésser humà provoca l’anomenada revolució de l’educació del lleure. Les societats modernes descobreixen l’oci com l’oposició natural al negoci. El sorgiment i desenvolupament de les democràcies modernes provoca el descobriment del plaer i del gaudi d’un temps personal i únic. Podem afirmar que el segle XXI és el segle del desenvolupament de l’oci, del temps de joc i dels escenaris de lleure. Huizinga afirmava, l’any 1998,  que el joc era una activitat lliure, fictícia, limitada en l’espai i en el temps i ordenada, i que necessàriament ha de produir tres sensacions: tensió, emoció i misteri. Per aquesta raó observem que en l’educació actual té una gran importància el joc i en conseqüència els espais de joc, ja que aquest suposa la llibertat del moviment i un espai molt ric per a l’aprenentatge de les persones. 

Tornant a la nostra obra d’art, Jocs d’infants és l’obra d’art que hauríem de conèixer per entendre l’essència i la gran importància del joc. Podem observar un total de 86 jocs diferents en espais de joc variats. Com veieu jugar es pot fer a tot arreu i podem jugar de moltes maneres. Un total de 168 nens i 78 nenes participen en les activitats més diverses i estimulants. Creiem que és important reclamar l’atenció dels adults respecte a la importància del joc a les nostres vides. Avui en dia vivim en un món tecnològic en què viatgem a velocitats increïbles i estem sotmesos a molta pressió. Ens calen espais i temps per alliberar-nos i assolir la veritable condició de l’ésser humà: l’aprenentatge. Tot i això, entendre el temps i l’espai de joc com un element de compensació de la vida estressant seria una errada, ja que per si mateix el joc, el lleure i les activitats d’oci tenen el seu component educatiu propi. 

Darrerament s’ha produït a les nostres societats un efecte de recuperació del joc i de les formes jugades: jocs de taula, jocs clàssics, projectes de gamificació aplicats a espais públics, jocs de rol i simulacions i la ja coneguda explosió dels jocs tecnològics. Tot això respon a una necessitat: que les persones, lluny de la pressió diària, del nostre desenvolupament personal i professional, hem de potenciar els aspectes lúdics i el temps de lleure que tants beneficis ens produeix. Així, quan mireu la vostra agenda intenteu que hi hagi un equilibri entre els diferents temps disponibles: temps de treball, temps d’esbarjo i temps de descans. 

Si alguna vegada teniu l’oportunitat de viatjar a Àustria i us passegeu pels antics carrers empedrats de l’antiga Viena, entreu al Kunsthistorisches Museum, on observareu el joc en el seu estat pur i gaudireu d’una de les millors obres de la pintura universal.

Cap comentari :

Publica un comentari