dimarts, 14 d’abril de 2015

La Segarra

La Segarra és una comarca que ha estat habitada des del neolític i això ha conformat un gran patrimoni històric: restes d’antigues ciutats romanes, viles emmurallades i castells, així com una arquitectura popular que parla d’una saviesa mantinguda al llarg dels segles.


RUTA DELS CASTELLS DEL SIÓ
La Ruta dels Castells del Sió, a la Segarra, discorre bàsicament seguint el curs d’aquest riu, en un itinerari que coincideix plenament amb les línies defensives que es van crear a la Marca Superior a finals del segle X i principis de l’XI, i ens ofereix una visió històrica i monumental dels castells de frontera que s’hi van construir. Entre els castells que donen nom a aquesta ruta destaquen successivament els de Montcortès, l’Aranyó, Concabella, les Pallargues i Ratera. Tots van ser reformats en època moderna per convertir-los en castells palau. El castell de Concabella alberga el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió, i el castell de les Pallargues també està obert al públic. Es tracta d’un recorregut planer apte per a tot tipus d’excursions familiars, tant en cotxe, com a peu o en BTT.
Més informació: Castells de Lleida, SL
C/ Major, 14. Montsonís
Tel. 973 402 045 / 973 400 265

Per tastar: La gastronomia de Lleida és un culte al bon fer mediterrani. Des de temps ancestrals, els nostres avantpassats, com els romans, han sabut cultivar l’art de la restauració: els caragols a la cassola, a la llauna o a la brutesca, com també la girella, la vedella protegida dels Pirineus, el formatge i la mantega del Cadí.

MUSEU DEL PA
L’any 1979 un grup de joves voluntaris de Torà van netejar i restaurar el forn medieval, conegut popularment com “el forn de la vila”, i van condicionar el recinte perquè pogués ser visitat i es pogués convertir en el Museu del Pa de Torà. Permanentment s’hi exposen productes elaborats, com ara coques, mones, pans de tots tipus, etcètera. També s’hi exhibeixen peces i estris propis de la tradició de fer el pa com ara pasteres, mesuradors, pales, balances i lliuradors. El museu es troba situat als baixos d’una casa del carrer del Forn i està compartimentat per tres trams amb volta. El forn es troba en el central i davant la porta d’accés. La història ens explica que el dia 19 de juny del 1632 Torà demana permís al duc de Cardona per fer un forn, el qual ja trobem documentat l’any 1642.
C/ del Forn, s/n. Torà
Visites: Cal trucar al telèfon 973 473 253 

1 comentari :

Jammy fashion ha dit...

http://jammyfashionblog.blogspot.com/

Publica un comentari