dimarts, 28 d’abril de 2015

Projecte P.E.P.A.

 

“Els peixos quan obren la boca és que estan rient?”, “Creus que els animals ens entenen i ens fan cas?”. Preguntes com aquestes són les que ens plantegen els alumnes de primària quan anem a les seves escoles a donar a conèixer les necessitats i els drets dels animals. Ens encanta sentir les seves explicacions i que ens confiïn els seus dubtes. 


Per Nila Ripoll – Comunicació

Qui no recorda de petit haver anat d’excursió a la fàbrica de iogurts, al diari o a correus?, o quan va venir la policia a l’escola? Doncs això és el que pretenem a la Fundación Altarriba amb el programa P.E.P.A. (Projecte Educa, Protegeix i Aprèn): que tots els nens recordin el dia que la Fundación Altarriba vam anar a la seva escola i els vam parlar dels drets, les necessitats i els beneficis dels animals de companyia. Els nens, tots ho sabem, són un pou buit de coneixements que s’ha d’anar omplint a mesura que van creixent, i també sabem que si des de ben petits els donem un bon material perquè creïn la seva opinió, serà una informació que tindran interioritzada i la defensaran per sempre.

Fundación Altarriba és una protectora dels drets dels animals que des del 1998 lluita per posar en coneixement de la societat les necessitats i els drets dels animals. Posa de manifest la manca d’informació que es té sobre el seu benestar. Amb el programa P.E.P.A. fem, a través d’una presentació dinàmica i visual, que els nens i nenes escoltin les nostres explicacions i entenguin que els animals són éssers vius amb sentiments, com nosaltres, que s’han de respectar, és a dir que s’han de tractar com ens agradaria que ens tractessin a nosaltres.

Us explicaré el que ens va passar en una de les xerrades que vam fer en una escola de Barcelona: la Maria, de la classe de 2n, no abaixava el braç; insistent, durant més de cinc minuts el va tenir ben dret, mentre els seus companys de classe ens explicaven com es deia el seu amic pelut i quina era l’última trapelleria que havien fet plegats. Ella mantenia el braç ben alçat, ben amunt, esperant el seu torn. Quan per fi li va tocar parlar, ens va dir: “Jo no tinc cap animal.” Li hauríeu d’haver vist la carona que feia, una cara trista i amb ganes d’explicar el motiu de la seva pena. Tots els seus amics xerraven dels seus animals: el gos Kimora, la gateta Borla, el periquito Plumi, el peix de colors Taques..., menys ella. Ella no podia explicar-nos ni trapelleries ni aventures divertides perquè el seu germà petit és al·lèrgic al pèl i els seus pares no volen animals a casa; malgrat això, la Maria és una enamorada dels animals, i ens va explicar que té una enciclopèdia a la seva habitació que li ensenya on viu cada animal i que fa una col·lecció de cromos on apareixen animals de tots tipus, des de serps i aranyes fins al dofí més estrany que ha vist mai, i que tot i que no ha conviscut amb cap animal de gran serà veterinària. La intervenció de la Maria va donar peu perquè poguéssim explicar què és un padrí en el món animalista. Tots sabem què fa un padrí: mimar, protegir i complaure el fillol, passant-s'ho molt bé jugant, fent ximpleries i deixant que faci tot allò que amb els pares no pot fer. Doncs bé, el padrí d’un animal és el mateix: la figura del padrí es crea per a aquelles persones que no poden tenir un amic pelut a casa per diferents motius –al·lèrgies, prohibició de tenir-lo en un pis de lloguer o no poder tenir més animals a casa–, però que malgrat tot volen ajudar d’alguna manera. Els beneficis que obtenen els animals apadrinats són molts, però el més important és trencar la rutina que hi ha en un refugi fent-lo sentir feliç i especial, ja que rep tot tipus d’atenció, carícies i amor. La Maria va quedar tan contenta amb l’opció de poder ser padrina d’un dels gossos que Fundación Altarriba té en el seu refugi Bú Bup Parc, que al cap de pocs dies ja teníem la seva petició d’apadrinament. Actualment la Maria té apadrinat en Garbí, un gos que fa 6 anys que és al refugi i que està encantat de rebre la seva visita. Sent padrina ja pot explicar als seus companys les trapelleries i aventures que viu amb en Garbí quan el va a visitar. 

D’aquesta manera el nostre P.E.P.A. ensenya a respectar, estimar i conèixer els animals que tant ens agraden des de ben petits.

Cap comentari :

Publica un comentari