dimarts, 19 de maig de 2015

La Segarra

La comarca de la Segarra ens sorprèn. Acompanyeu-nos en aquest dia perfecte: anirem a conèixer autèntics vestigis romans i trencarem el tòpic de la Segarra com a comarca sense gaires recursos hídrics, visitant una zona en què l'aigua és protagonista.


EL PARC ARQUEOLÒGIC
La vila de Guissona està impregnada de vestigis romans, testimonis de l’antiga ciutat de Iesso, que va ser fundada cap a l’any 116 aC. L’abundant presència d'aigua i la facilitat per a l'explotació agrària de les terres van afavorir-ne l'assentament. Les excavacions deixen al descobert la infraestructura d'un poble que actualment es pot visitar. Iesso ocupava una gran superfície urbana d’entre 15 i 18 hectàrees que era protegida per una muralla. Les excavacions de l’any 2000 van trobar la torre de defensa a l’entrada de la ciutat. L’urbanisme s’estructura a partir de dos eixos viaris: el cardus maximus (nord-sud) i el decumanus maximus (est-oest), a partir dels quals neix tot l’entramat de carrers. Els treballs d'arqueologia han possibilitat la recuperació de molts espais.
C/ del Tint, 2. Guissona
Horaris: Dissabtes, de 10 a 14 h
Tel. 973 551 414

Per tastar: Les plomes d’àngel són una mena de pasta seca d'elaboració artesana que presenta una forma irregular i un color torrat clar. Tot i ser de consistència forta, es desfan a la boca tot desprenent una aroma marcada per la vainilla i l'ametlla. S'elaboren amb ametlles, sucre, clara d'ou i vainilla sota una procediment laboriós i delicat. S'acostumen a prendre per postres o amb el cafè, així com entre hores.

AIGUAMOLLS DE GRANOLLERS DE SEGARRA
A la petita població de Granollers de Segarra hi trobem els aiguamolls, anomenats canyissars. Antigament s’explotava com a horta i la gent de la rodalia hi anava a proveir-se d’aigua. Al seu voltant l’home hi ha anat construint pous i basses per tal d’optimitzar l’ús de l’aigua. És per aquest motiu que hem d’anar amb molt de compte on posem els peus quan els visitem. Les seves característiques com a aiguamolls són excel·lents, ja que mantenen el nivell hídric durant tot l’any. L’ús d’aquest espai per les aus migratòries és un fet evident. Hi ha rètols que expliquen les espècies de la zona. Amb paciència i silenci podrem veure ànecs collverd i camallargs, entre altres espècies, i pels voltants, l’esparver cendrós i l’arpella.
Municipi de Torrefeta i Florejacs
Tel. Ajuntament: 973 520 184Cap comentari :

Publica un comentari