dimecres, 13 de maig de 2015

La Vall d'Aran

El nom ‘Val d'Aran’ és aranès. La teoria més difosa estableix que ‘Val d'Aran’ és un pleonasme, ja que significaria “vall de la vall” (‘val’ significa “vall” en aranès i ‘aran’, de l’antic euskera ‘haran’, també significa “vall”), tenint en compte que l’euskera es va parlar en pobles del Pirineu de Lleida fins als segles XII-XIII.


PER CAMINS DE MINERS I CONTRABANDISTES
La passejada de Porcingles a Pontaut ens permetrà imaginar com podia transcórrer la vida en aquest indret no fa gaires anys, recorrent camins utilitzats pel contraban i pels miners que treballaven a les explotacions de carbó. El magnífic mirador que ens brinda el camí vell de Porcingles a Canejan, amb la plana d'Era Lana de Les a sota i el massís de la Maladeta al fons, contrasta amb els espessos boscos de l'obaga de Toran amb la imponent fageda sota els boscos de pi negre i avets emparats pel Montlude (2.518 m). Les marques blanques i vermelles ens acompanyen i indiquen el camí a seguir. En tractar-se d'una ruta lineal, caldrà deixar un vehicle al punt final (Pontaut) per tal de poder tornar al punt d'inici i tancar el circuit.
Dificultat : Molt fàcil
Distància: 5,5 km
Durada: 1h20

Per tastar: La cuina aranesa té tres influències importants. França hi ha aportat plats que formen part de la gastronomia aranesa: els patés, civets i postres com ara les creps, anomenades també pasteres o pescajüs. La segona influència ha estat el clima: una població envoltada de neu durant gran part de l'any necessita una alimentació consistent a base de sopes, estofats… I finalment, els productes propis de la Vall: les carns de boví, les truites, els bolets com ara rovellons, ceps...

SALARDÚ
L'església de Sant Andrèu ens rep amb una arquitectura exterior pròpia del romànic tardà (segle XIII). Hi ha adossat un campanar del segle XV que conserva en la planta baixa un espai habitable amb cúpula i nervadures. La portada, concebuda en cinc arcs, presenta una decoració amb motius vegetals. Una vegada a l'interior, ens sorprendrà una elegant estructura gòtica sostinguda sobre pilars de base quadrada amb voltes. Desplaçant-nos cap a la zona presbiterial arribarem a un dels exercicis de pintura mural més extensos i més ben conservats de la Val d'Aran, unes pintures del segle XVII on es representen diverses exemplificacions bíbliques. A l'absis central es troba erigida la talla del Crist de Salardú, obra mestra del taller d’Erill la Vall.
Població: Salardú
Municipi: Naut Aran


Cap comentari :

Publica un comentari