dimarts, 23 de juny de 2015

Cercadors de tresors

 

Lata de Sal va néixer de la il·lusió de dos humans i dos gats de convertir-se en una editorial especialitzada en àlbum il·lustrat. La il·lusió ha anat augmentant i la passió que posen a cada llibre és infinita. Els lectors podran reconèixer els seus llibres pel llom metal·litzat i per una pestanya interior (una ‘llauna’) que conté informació interessant per a nens i adults.


Per Amparo Solís. Realitzadora de Benecé

-Per què aquest nom, Lata de Sal, tan peculiar?
Volíem un nom una mica surrealista, que tingués doble lectura alhora que sonoritat i musicalitat. Vam trigar molt a triar-lo perquè no volíem que fos ni molt infantil ni molt adult ni excessivament rar, però tampoc massa simple… Al final, crec que el nom ens va trobar a nosaltres.
-Què us va impulsar a crear aquesta editorial?
Tots dos [ens explica la Irene] som periodistes i hem treballat per a diversos mitjans de comunicació, en especial per a la televisió. Jo vaig treballar en una llibreria anys enrere i he sigut contacontes. He donat classes de literatura i de teatre a nens, i tant el Juan com jo sempre hem tingut una debilitat especial per l’àlbum il·lustrat. Quan vam decidir crear l'editorial ens vam formar per a això. Jo vaig fer el màster d'edició de Santillana-Universitat Complutense per poder conèixer més el món de l'edició. Vam aprendre molt i vam investigar durant anys el mercat editorial en altres països.
De l'equip de fundadors de Lata de Sal, el Juan Blanco i la Irene Álvarez formen la part humana; Chasis i Logan, la felina. L'editorial està situada al centre de Madrid i va néixer amb la publicació de dos llibres –Amics i Un cangur per Nadal– a finals del 2012. S'han especialitzat en el sector de l'àlbum il·lustrat i tenen dues col·leccions: Gats i Vintage.
-Dues col·leccions gens comunes, per cert.
Després de la nostra recerca de mercat, que va durar anys, vam acordar que si llançàvem una nova editorial, ho faríem amb caràcter especialitzat. Vam triar dues temàtiques que ens interessaven. La Col·lecció Gats –llibres il·lustrats de qualsevol època i país protagonitzats per gats– vam decidir crear-la perquè el gat és l'animal més literari, el que està més vinculat a la figura de l'escriptor pel seu caràcter enigmàtic, misteriós, màgic, fantàstic… i, a més a més, per la nostra debilitat pels felins, que supera tots els límits. Estàvem convençuts que hi havia públic potencial i, ara per ara, creiem que som l'única editorial a tot el món que té una col·lecció dedicada en exclusiva als gats. D'altra banda vam crear la Col·lecció Vintage, llibres il·lustrats que es van publicar fa més de 30 anys en altres països i que mai van arribar al nostre. Llibres clàssics que són una referència en el seu gènere i que publiquem per recuperar joies de l'àlbum il·lustrat.
-I darrere d'ambdues col·leccions, la bellesa com a protagonista.
Els llibres il·lustrats són llibres per regalar als altres o a tu mateix…, així que és molt important que siguin llibres preciosos, llibres bells. La bellesa és molt important quan està carregada d'emoció, de sentiment i de contingut.
-Tot i ser tan petits, editeu en diversos idiomes.
Va ser una de les nostres apostes, el fet de sortir en castellà, català i gallec. Teníem molt clar el català perquè hi ha molta literatura infantil en aquesta llengua i, com som gallecs, volíem sortir també en gallec i potenciar l'idioma. El nostre ideal hauria estat sortir en basc també, però ara per ara no podem, ja que treure un mateix títol en quatre llengües suposa un cost extra molt important.
-No us sembla que es publica massa?
El fet que hi hagi molta competència editorial és, per a nosaltres, un plus. Com més es publiqui i més es llegeixi en un país, més creixerà l'esperit crític, la cultura i més avançarà la societat. La competència en el nostre terreny de l'àlbum il·lustrat ens fa més forts a tots i crea un terra més ferm. Tant de bo d'aquí a uns anys continuïn naixent editorials, cadascuna més sorprenent, i el panorama editorial no deixi de créixer.
-El vostre treball és similar al d'un mag que treu del barret coses sorprenents i meravelloses. En sou conscients?
El nostre treball, per a nosaltres, és el més meravellós que existeix i hi posem les nostres esperances i la nostra fantasia. Els llibres són especials, representen moments de la teva vida i formen part del teu creixement, independentment de l'edat que tinguis.

Cap comentari :

Publica un comentari