dimarts, 21 de juliol de 2015

Odèn

Es tracta d’un terme essencialment muntanyenc, situat al peu del massís del Port del Comte. Està format per nou entitats de població on les masies disseminades, els camps de cultiu, el bosc, els paratges escarpats d’alta muntanya, els rius i les fonts configuren un paisatge en estat pur.


EL SALÍ DE CAMBRILS 
Sabíeu que a Cambrils també hi ha sal? El Salí de Cambrils és una explotació que data del 1780. El sistema d’obtenció de la sal era artesanal. L’aigua salada s’emmagatzemava en grans basses, després es transportava als bancals d’evaporació. Aquests bancals s’omplien amb uns tres centímetres d’aigua salada. Es necessitaven tres dies de bon temps perquè s’evaporés l’aigua, i després feien munts amb la sal i es posava en uns estenedors. Per acabar el procés, amb un sistema de rails i vagonetes, es transportava fins al magatzem, on es molia i es guardava per portar-la a vendre. Dins l’explotació podem observar-hi cinc molins: dos són de sal, un de farina, un de pinso i un de pelador. El 1963 va ser l’últim any d’explotació del Salí de Cambrils.
Des del Centre de Natura d’Odèn s’inicien les visites guiades i concertades trucant al 973 48 90 01/ 687 87 56 24 o per mail

Per tastar: En termes gastronòmics, els plats del Solsonès són sòlids i saborosos, amb carns excel·lents: conill, xai, vedella, pollastre de corral, senglar. El porc i les seves elaboracions, especialment els embotits, també fan de bon tastar. Els pastissers també destaquen per ser els millors artesans de la coca, les bales de trabuc o el pastís del Solsonès.

ROMÀNIC A ODÈN  
L’arquitectura romànica és un estil que evoluciona i s’enriqueix. Només els monestirs, catedrals o esglésies permetien treballar als artistes, constructors i arquitectes, que s’agrupaven en colles de diferents disciplines (escultors, paletes, picapedrers...) i voltaven d’un lloc a l’altre esperant que algú els llogués. Grups i colles de Llombardia (Itàlia) van arribar a Catalunya per poder treballar. Les relacions comercials amb Itàlia eren força importants. De mica en mica, les colles catalanes i les italianes es van anar barrejant, i els catalans van anar aprenent les construccions i les tècniques dels nouvinguts. A Odèn hi podem trobar les següents construccións romàniques: Sant Julià de Canalda, Sant Martí i Sant Quintí de Cambrils, Mare de Déu del Remei del Castell...
Per a més informació del Solsonès i d'Odèn

Cap comentari :

Publica un comentari