dimecres, 30 de setembre de 2015

Festes, fires i festivals amb nens


“Un dels aspectes que considero més atractius d’un esdeveniment és contemplar en els ulls dels nens la curiositat, l’emoció i l’alegria que els desperta. La participació en esdeveniments culturals, esportius o corporatius, és essencial per al desenvolupament social i cultural dels infants.”


Per Amparo Solís. Realitzadora de Benecé

La directora del postgrau de gestió d’esdeveniments culturals, esportius i corporatius de la Universitat Oberta de Catalunya, Alba Colombo, és una entusiasta de les festes, les fires i els festivals com a transmissors de valors socials i culturals. “Recordo aquell nen que sobre les espatlles de la seva mare mirava amb uns ulls plens de fascinació la desfilada de les diferents cultures del món que conviuen a la seva ciutat: era el 2001, al Carnaval de les Cultures de Berlín. Potser va ser aquella mirada que em va motivar a voler entendre l’efecte que genera un festival en la societat que l’envolta i la que em va portar a especialitzar-me en la recerca i la formació en esdeveniments.”

Què són els esdeveniments?
Són actes en què intervé un grup social concret en un moment i un lloc determinats. Poden ser de molts formats, amb molts continguts i amb diferents models organitzatius. Festivals de música, festes populars i tradicionals, maratons, fires per presentar productes, congressos i seminaris..., serien alguns dels molts exemples que podem trobar.
Sent tan diversos, deuen generar diferents impactes.
Efectivament, cada esdeveniment és un món i genera diferents impactes que poden influenciar la percepció, despertar l’interès o modificar l’actitud de les persones que hi participen. Per exemple, un festival de músiques del món transmet informació i valors de la cultura representada. Quan els participants són infants en formació, aquests impactes són encara més importants.
Per tant, s’ha de tenir molta cura en la participació d’infants...
Sí, ja que els esdeveniments són plataformes educatives, vers els infants. En aquest cas arribem als infants per la via de l’educació informal. Seguint amb el nostre exemple, un infant pot entendre que el pare li expliqui que la música africana pot ser tan interessant com el rock local, però si l’infant ho experimenta en un festival de músiques del món, aquest impacte serà més intens perquè es transmet a través d’una vivència de gaudi col·lectiu.
Hi ha esdeveniments dedicats a infants i altres que no. Podem portar el nostre fill a un acte que no està pensat per a nens?
Actualment hi ha molts esdeveniments dedicats a la infància, encara que la majoria d’infants assisteixen i participen en esdeveniments que no han estat únicament pensats per a ells. En molts casos parlem d’actes programats per a tots els públics, i amb això entenem diferents franges d’edat, on també hi caben els infants, però això no vol dir que hi hagi un model educatiu o pedagògic al darrere. Tant uns com altres són plataformes de formació per als nens i nenes que hi participen; per tant, la bona programació serà la que garantirà un efecte positiu als infants. Així doncs, com a pares, hem de triar molt bé a quins esdeveniments portem els nostres fills: no és el mateix anar a una marató patrocinada per una marca de roba esportiva, que anar a una marató en què amb cada quilòmetre que corres ajudes a una causa benèfica. 
La gestió i la programació, doncs, tenen un paper fonamental. Com podem assegurar l’èxit?
La bona gestió i programació seran essencials per garantir l’èxit. Així doncs, els gestors que dissenyin, produeixin i avalin esdeveniments han de ser bons professionals. En els últims anys han aparegut molts congressos, festivals i fires, i tant s’han experimentat èxits com dramàtics fracassos. Amb això s’ha reafirmat la necessitat de bons professionals capaços de tirar endavant aquests actes i garantir l’assoliment dels seus objectius. Per això a la Universitat Oberta de Catalunya hem dissenyat un programa que està orientat a formar professionals en el camp de la gestió d’esdeveniments, donant especial importància a aspectes com ara la participació, la comunicació, la seguretat i la bona organització.

Cap comentari :

Publica un comentari