dimecres, 30 de setembre de 2015

La Val de Toran

Situat a la Val de Toran, a la dreta del riu Garona, des del mirador de Canejan s'albira perfectament la vall. Quan arribem a Canejan, es poden veure bordes originals amb la teulada de palla, mostra de l'arquitectura tradicional, una de les poques que es conserven a  l'Aran, amb els seus carrers estrets i de pendents pronunciats.


PASSEIG PER TORAN
El passeig és un curt però preciós recorregut que va a buscar l'amagat poble de Pradet. Una cascada i el curs del riu Toran al costat de la carretera són un bon començament. El Tuc d'Emèr presidint la vall mostra orgullosament els seus verds pendents verticals i amaga en la seva falda una gelera fins ben entrat l'estiu. Els seus vessants els embolcallen espessos boscos d'avet i faig, lloc ideal per a les migracions del tímid ós que no entén de fronteres. El riu Toran a més és enigmàtic, ja que el curs de l'aigua apareix i desapareix, fent part del seu recorregut sota terra quan baixa el nivell de l'aigua. Recomanem la visita als pobles de Sant Joan de Toran, Porcingles i Canejan o un passeig fins a l'embassament d’Hons dera Coma.

Per tastar:
La gastronomia de la Val d’Aran és un altre element important del seu patrimoni etnològic: plats com la truhada o les patarnes corrien el risc de caure en l'oblit, però s'han rescatat a temps, i a aquest procés s'hi ha sumat la recuperació de productes artesanals que el govern aranès ha posat en marxa recentment, com ara els formatges de Bagergue.

SANT JOAN DE TORAN
Sant Joan de Toran, agregat de Canejan, el nucli més septentrional de la Val d'Aran, és un poble pintoresc, amb moltes de les seves antigues cases restaurades com a segones residències estiuenques, amb un aire rústic i acollidor que fa gairebé obligada la seva visita. Es pot contemplar l'església, dedicada a Sant Joan Baptista. La seva peculiaritat és que fa unes dècades la gent que anava a resar com a agraïment per haver vist complertes les seves peticions, deixaven objectes personals com ara rosaris, ulleres, mocadors, fins i tot tallaven les seves cabelleres i les penjaven. És de planta gairebé quadrada amb un petit absis semicircular. A Sant Joan podem gaudir de les vistes de les muntanyes de Peirahita, Laujó, Tuc de Betlán....
Ajuntament de Canejan: Pl. Major, s/n. Canejan
Tel. 973 648 160

Cap comentari :

Publica un comentari