dimecres, 14 d’octubre de 2015

L'Alt Camp

Pujarem dalt de castells, visitarem pobles deshabitats. Tractarem de reconèixer arbres. Ens sorprendrem amb les interminables vinyes, oliveres i avellanedes. Beurem el vi d'aquesta comarca i assaborirem els seus productes.


CELLER MODERNISTA
El celler modernista construït el 1919 i finançat pels pagesos de la cooperativa és obra de l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí. Està declarat bé cultural d’interès nacional. La visita al celler dóna a conèixer la història, l’art i l’elaboració del seu vi. De l’edifici destaquen els tres grans pilars que defineixen el llenguatge arquitectònic del seu creador: la funcionalitat, el gust per la tradició constructiva rural i la utilització de solucions estructurals de gran projecció. El material utilitzat per aixecar el celler va ser pedra i maó. L’element més característic n’és l’arc parabòlic, que ens proporciona un espai ampli i funcional d’una gran bellesa estètica. Martinell buscava l’equilibri: “Les formes equilibrades són les que exhibeixen bellesa en si mateixes.”
C. de l'Estació, s/n. Nulles
Tel. 977 614 965
Dates i horaris: Caps de semana, a les 11 i a les 12.15 h
Entrada amb un 50% de descompte per a nens de 4 a 12 anys

Per tastar: La configuració muntanyosa de tota la comarca ofereix caça, i amb ella fan xoriços i fuets de cérvol i senglar. A la fleca de Pla de Manlleu fan un riquíssim pa de pessic. Aquest dolç pot comprar-se també a la fleca de Pont d’Armentera, on els dissabtes couen una coca d'ametlles pròpia d'aquest poble i per Quaresma cuinen una escudella de bacallà amb fonoll i codonyat.

OBRA DE JUJOL
La història comença als anys vint. El jesuïta Daniel Maria Vives, fill de Montferri, que vivia a la cova de Sant Ignasi de Manresa, va escriure que un dia, mentre resava al cambril del santuari de la Moreneta a Montserrat, li va venir al pensament que a Montferri calia un santuari dedicat a la Moreneta per acostar la Mare de Déu de Montserrat als pobles de Tarragona. Quan se li va concedir el terreny, va cridar l'arquitecte tarragoní Josep Maria Jujol, deixeble i col·laborador de Gaudí, i li va encarregar el projecte del santuari. La cerimònia de col·locació de la primera pedra va tenir lloc el novembre del 1925. Els pagesos de Montferri han fabricat, des de l'inici, totes les peces per a la construcció d'aquesta arquitectura amb grava del riu Gaià barrejada amb ciment.
Montferri
Tel. per a visites: 686 763 239
Tel. ajuntament: 977 620 377


Cap comentari :

Publica un comentari