dijous, 8 d’octubre de 2015

Tornem a l'escola?


La tornada a l’escola és un moment en què es fa visible la capacitat d’adaptació dels infants a la societat industrialitzada, tecnològica i postmoderna. L’escola és el gran referent per als nens i nenes i durant molts anys el lloc on passen més hores.


Per Jordi Puig Voltas. Mestre d’educació física i pedagog

Benvolguts pares i mares:
Diuen que els infants no som capaços de veure el final de les coses, que ens costa saber dir prou i que tenim molta energia i capacitat quan juguem i ens ho passem bé. Les darreres teories psicològiques aposten per anticipar als nens i nenes què és el que passarà en els propers minuts, hores o dies. Es tracta d’un entrenament psicològic que pretén ajudar-nos a entendre el món dels adults i esdevenir així membres actius de la societat.  

Jo també us puc anticipar un munt de coses que passaran els propers dies, i això que no sóc un adult entrenat, però aprenc ràpid... De fet, el primer indicador que em permet veure com canviaran les coses és la roba amb la qual els pares i les mares es vesteixen. Les xancletes, els banyadors i les camises alegres queden guardades a l’armari i tornen els pantalons llargs, les sabates i les corbates. M’ensumo que les coses canvien quan al setembre ens apunten a un casal d’estiu durant quinze dies per facilitar el que en diuen “la conciliació de la vida laboral i familiar”. Augmenta la tensió a casa i el despertador cada vegada sona abans... Un dels indicadors que el sindicat d’infants demana que s’elimini és la quantitat d’anuncis televisius i radiofònics que des del dia 10 d’agost ens bombardegen de manera indiscriminada amb llibretes de colors, motxilles de superherois i estoigs amb mil i un racons per tal de tenir totes les coses ben classificades. 

Hi ha un altre element que ens posa la mosca al nas als petits de la casa. L’altre dia al lloc on fem vacances va venir un veí a veure els meus pares i els va dir: “La setmana vinent fem la paella de la comunitat per acomiadar l’estiu; us hi voleu apuntar?...” Això sí, la tornada a l’escola és indiscutible i definitiva quan uns dies abans anem tota la família a comprar els llibres, les llibretes i l’anomenat material escolar; normalment a l’escola, on tothom pregunta: “Com han anat les vacances?” Doncs què voleu que us digui: fenomenal, fantàstic, increïble, genial, o és que encara hi ha algú a qui no li agrada descansar i gaudir d’uns dies tots junts en un lloc diferent de l’habitual? La segona afirmació és: “Mira que morenets que esteu tots.” I... “Que grans que us heu fet!” Doncs, és clar..., és l’efecte de la radiació solar, tema que vam treballar l’any passat a coneixement del medi, i un aspecte que passa desapercebut però que succeeix de manera constant i determinada que és el creixement i la maduració. Sembla mentida que ho hàgim d’explicar tot a aquests adults...

Sí, amics, la tornada a l’escola és indiscutible i succeeix de manera regular cada any per aquestes dates. Fa quinze dies que ha començat un nou curs escolar i, ara que ja estem situats, ens veiem abocats a afrontar els reptes que ens han preparat els nostres professors i professores. S’han acabat les vacances i hauran de passar nou mesos més perquè en un llunyà mes de juny, de sobte, després de la festa de Sant Joan, els dies es facin més llargs, la piscina faci acte de presència, marxem de colònies a la muntanya o a la platja i comencem les fantàstiques i merescudes vacances d’estiu. Així doncs, com diu el pedagog, “S’han d’anticipar les coses”. Els pares i mares han d’aprendre també a tornar a la feina d’una manera tranquil·la sense sobresalts, i els caps i superiors de les empreses han d’entendre que tothom necessita el seu període d’adaptació. Us imagineu que el primer dia els encarreguessin una redacció sobre les vacances?

Us desitjo un feliç curs escolar i una bona feina durant tot el curs. Això sí: no oblideu de llegir un bon llibre, de fer alguna activitat esportiva i de gaudir de les estones d’oci i de temps lliure que tindreu després de la jornada escolar.

Cap comentari :

Publica un comentari