dimarts, 10 de novembre de 2015

El Priorat

El Priorat forma part de les comarques de la Catalunya Nova, el territori ocupat pels sarraïns fins al s.XII. Conserva vestigis d’èpoques pretèrites, com la fortalesa sarraïna de Siurana, a l’interior de la qual s’hi han trobat les restes d’una de les mesquites més antigues de Catalunya.


LA CARTOIXA D'ESCALADEI
La cartoixa d'Escaladei està situada al fons d'una vall protegida per la serralada del Montsant. En aquest tranquil espai els monjos cartoixans van seguir un model de vida marcat pel silenci i l'oració. La cartoixa es va fundar el 1194 amb el propòsit de fixar un poblament en terres acabades de conquerir. Les donacions i compres que es van produir posteriorment van convertir la cartoixa en un gran senyor feudal, ja que va arribar a posseir un ampli territori que coincideix amb l'actual comarca del Priorat. Escaladei va ser la primera cartoixa de la península i va intervenir en la fundació de moltes de les que es van crear posteriorment. El prestigi i la influència de què gaudia van fer que Escaladei visqués un període d'esplendor entre els segles XVI i XVII.
Camí de la Cartoixa, s/n
Escaladei - la Morera de Montsant
Tel. 977 82 70 06
Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener

Per tastar:  Conills, caragols, suquets, bolets i rovellons del Montsant, truites amb suc, bacallà i tonyina salada. Els romescos, marca d’una cuina. Sopes, brous i escudelles. I sempre, la presència del vi, intens, amb el seu punt agradablement aspre. I per postres, els cócs ràpids, el codonyat i el pa de figa que ens fa retrobar amb el Mediterrani.


PARATGE PRIVILEGIAT
Als Guiamets s’han trobat restes del paleolític superior (sílex), que demostren que l’home hi ha habitat des de l’antiguitat. Els primers pobladors van servir de guies als comerciants de la ciutat francesa de Metz, que venien a comprar vi. D’aquesta relació va sorgir el nom del poble: de Guia-Metz va derivar al nom actual dels Guiamets. Aquest petit poble té una curiosa font que simbolitza l’arribada de l’aigua corrent al poble, l’any 1911. A l'embassament dels Guiamets podreu gaudir de la natura i relaxar-vos enmig de l'encantador paisatge, a més de descobrir la seva fauna: bernats pescaires, martinets, corbs marins, ànecs collverds i molts més. Podeu portar-vos un pícnic o també teniu la possibilitat de dinar amb el servei de restaurant. Aneu a gaudir de la natura en un lloc idíl·lic.
Ajuntament dels Guiamets
C/ Església, 2
Tel. 977 41 31 10

Cap comentari :

Publica un comentari