dimarts, 3 de novembre de 2015

Os de Balaguer

L’origen d’Os es deu a la fortificació musulmana existent ja en el segle IX. El castell d’Os va ser una fortificació destacada en les baralles que durant els segles XII i XIII van enfrontar els comtes d’Urgell amb els Cabrera.


COVA DELS VILARS
Descobreix l’art rupestre, un enclavament Patrimoni de la Humanitat. Vint-i-nou figures fetes amb traços simples i tintes planes: el negre i els vermellosos. Una primera interpretació situaria aquestes obres dins de l’edat del bronze (1800-650 aC). L’escena més suggestiva està formada per tres figures humanes, dues dones i un home. Alguns autors interpreten el conjunt com una dansa de la fecunditat. Una altra figura humana és interpretada com un recol·lector. Els quadrúpedes són el grup més representat en diferents estils i tècniques. Es fa fácil d’identificar a quina espècie pertany cadascun. Destaquen una cérvola i dos cànids, que s’ha interpretat com una escena de cacera. La visita és guiada,  i per un màxim de 10 persones.
Tu i Lleida, S.L.
C/ Sant Antoni, 4. Os de Balaguer
Tel. 973 438 232
Horari: Diumenges, a les 10.30 h.

Per tastar: Les coques de recapte s’elaboraven en l’època dels romans i la tradició s’ha anat consolidant. Antigament, els agricultors tenien el costum de pastar el pa a casa seva. D’aquesta massa, se’n separava una mica per fer coques planes, hi col·locaven al damunt les hortalisses i després les coïen amb una mica d’oli d’oliva al forn.

MONESTIR DE LES AVELLANES
El monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes està situat en el marc d’un conjunt territorial i paisatgístic anomenat els Aspres del Montsec. Un territori amb arrels prehistòriques, i porta d’entrada al Prepirineu. El monestir de les Avellanes està dotat de construccions d’alt valor artístic. Ens han arribat als nostres dies el claustre romànic, del segle XII, que és la part més antiga del monestir, seguida de la sala capitular, del segle XIII, que ja conté elements de transició al gòtic. L’església gòtica és l’element més destacable de la reforma que va viure el monestir al segle XIV. Dintre l’església hi ha el panteó dels comtes d’Urgell, format, fins al 1906, per uns sepulcres de gran valor artístic, i que avui es troben al Metropolitan Museum de Nova York.
Monestir de les Avellanes
Ctra. C-12, km 181. Os de Balaguer
Tel. 973 43 80 06

Cap comentari :

Publica un comentari