dijous, 3 de desembre de 2015

El joc: element clau...

 

 

Els espais de joc representen un dels reptes més interessants des de la teoria de l’aprenentatge. Infants, joves i adults necessitem espais i temps de joc per poder desenvolupar les nostres potencialitats com a individus. Una societat que no juga és una societat incompleta. 


Per Jordi Puig Voltas

Caminant per la ciutat, tant des de la perspectiva d’un infant com des de la perspectiva d’un adult, ens podem adonar d’un dels elements més interessants i que més han canviat en els darrers anys: els espais lúdics o espais de joc. Els nens i les nenes, i les persones en general, tenen la necessitat de jugar per tal de desenvolupar capacitats, habilitats, coneixements i competències al llarg de la vida. El joc en els darrers anys s’ha vist influenciat per les anomenades teories de la ludificació, que aposten per convertir els espais públics tradicionals en veritables espais de joc multifuncionals. El joc en si té una importància tan gran en la nostra societat que moltes vegades passa desapercebut i no som capaços de veure la importància i la necessitat que tenim les persones de jugar i de relacionar-nos mitjançant el joc. Les empreses especialitzades en material lúdic han desenvolupat propostes molt modernes, intel·ligents, duradores i sostenibles, en certa manera per tal de fer més agradables les estades en els parcs, espais d’esbarjo i zones de gaudi i diversió. Això sí, els ciutadans com a usuaris i els poders públics han de fer una inversió molt important, ja que normalment aquests racons de joc tenen un preu força elevat i s’han de conservar amb sentit de la responsabilitat individual i col·lectiva.

A mi personalment una de les que més m’agraden és aquella en què surt aigua del terra de manera aleatòria i els nens i nenes es mullen i s’ho passen d’allò més bé. Però, com molt bé haureu pogut observar, d’espais de joc n’hi ha de molts tipus, formes, mides i dissenys. Si aneu pels diferents parcs de la vostra ciutat en trobareu de molt interessants i sorprenents. Els més moderns, els clàssics de tota la vida: gronxadors, tobogans i castells de desequilibris, són grans estructures de fustes i cordes que simulen les aventures més diverses i que normalment demanen la vigilància i supervisió d’un adult. També hem pogut veure tirolines i troncs d’equilibri, així com grans gronxadors comunitaris on adults, joves i infants s’ho passen d’allò més bé. En un parell de parcs n’he provat uns de musicals, inclús llits elàstics i jocs de rol, representació i expressió corporal. Diuen que hi ha moltes maneres de mesurar el grau de maduresa d’una societat, i una d’aquestes és sense cap mena de dubte la manera com els seus ciutadans juguen i es relacionen entre ells. Com podeu veure, un desplegament molt ampli de creativitat i una manera de fomentar l’educació per imitació, l’educació no formal i informal, ja que les regles del joc les posa un mateix.

L’altre dia passejant per la platja vaig veure uns circuits i instal·lacions dedicades als esports extrems i activitats esportives urbanes: skate, patins en línia, bicicletes acrobàtiques i patinets, entre altres. És tan gran el conglomerat i l’oferta d’aquestes infraestructures que seria important revisar l’inventari ciutadà d’espais de joc i disposar d’una base de dades o d’un catàleg municipal on s’especifiqui de forma clara i precisa la seva situació, les normes, així com el manteniment i les actualitzacions que se’n fa. Un altre punt que cal tenir en compte és el reforçament i la planificació de nous espais d’aquestes característiques pels ajuntaments que permetin a la gent disposar de propostes noves, ecològiques i sostenibles que facilitin l’ocupació de la via pública i l’ús de les instal·lacions creades per gaudir com a ciutadans i en certa manera aprendre des de la llibertat de l’acció i del pensament. 

Com a conclusió podem afirmar que el joc és una de les activitats d’aprenentatge més importants que tenim els éssers humans per desenvolupar les nostres potencialitats i capacitats. Per aquesta raó quan els vostres fills i filles gaudeixin d’una estona de joc recordeu que és un moment important i que la seva educació depèn d’aquests moments. 

Cap comentari :

Publica un comentari