dimarts, 22 de desembre de 2015

La Segarra

La importància històrica de la Segarra es veu reflectida en les restes arqueològiques o monumentals que es conserven: prehistòriques (Sant Guim de Freixenet), romanes (Guissona), romàniques (Cervera), gòtiques (les Pallargues), barroques (Sant Ramon) i modernistes (el Sindicat Agrícola de Cervera).


MONTFALCÓ MURALLAT
Aquest nucli es troba situat a la part alta d’un pujol. És el millor exemple de vila emmurallada medieval a Catalunya. Conserva en bon estat el mur perimetral, pertanyent al segle XIII, amb les cases adossades a l'interior i sense cap edificació fora dels seus murs. Les muralles, construïdes amb pedra, envolten completament el petit poble i protegeixen la seva quinzena de cases. Només posseeixen un únic portal d'entrada. El seu únic carrer recorre de manera gairebé circular el contorn del poble i desemboca en una placeta central que conserva encara l'antiga cisterna que recollia l'aigua de les teulades de les cases, així com el forn de pa comunitari. A més dels habitatges, existeix també l'església de Sant Pere, d'origen romànic, encara que molt reformada.
Ajuntament de les Oluges
C/ Castell, 2. Les Oluges
Tel. 973 530 004 


Per tastar: Les sabines són una pasta seca de forma irregular de color torrat clar, lligades a la parròquia de la Mare de Déu del Coll de les Sabines, patrona de Cervera. El seu sabor està marcat per l'aroma de vainilla i d'ametlles torrades. Es fan amb ou, sucre, mantega, farina, ametlla i vainilla i es fornegen a temperatura suau. Es prenen entre hores, acompanyades d'algun vi dolç.

LES BRUIXES DE CERVERA
El punt de trobada més misteriós de Cervera és el carreró de les Bruixes (antic carrer de Sant Bernat). Segons la llegenda, abans s’hi trobaven les bruixes les nits de lluna. Un indret idoni per fer volar la imaginació. És estret, ombrívol i sinuós. Els sòlids murs interiors són irregulars, com també ho són els porxos damunt els quals hi ha els habitatges. Hi ha un seguit de figures (la mà, l’escombra, el niu, el cap de bruixa, el gat negre i el mussol) elaborades el segle passat (algunes estan més danyades pel pas del temps). Els nous elements, elaborats l’any 2011, segueixen l’estètica mística del carreró i es basen en simbologia característica de la bruixeria i de l’aquelarre. Són un total de 13 figures. Trobareu tots els símbols? Doncs molta sort!
Cervera
Centre d’Acollida Turística
Tel. 973 534 442


Cap comentari :

Publica un comentari