dimecres, 9 de desembre de 2015

L'Anoia


L'Anoia és una terra on els valors tradicionals de pagès encara són molt presents. L'hospitalitat es considera un art i es practica amb la passió de qui conviu amb una naturalesa aspra i seca.

 

UN MATÍ AMB EL PASTOR
Feu una visita i conegueu el dia a dia del pastor d’un ramat d’ovelles i com criem els xais. La visita acostuma a durar un matí. És una activitat pensada per a grups familiars amb nens. Us ensenyaran quins animals crien, què mengen, com són i com es comporten. Agafareu els més petits i veureu les diferències que hi ha entre ells. Munyireu cabres, els donareu menjar i sortireu a pasturar als camps. Podreu veure com treballa el gos d'atura. És una activitat lligada a l'aire lliure. Així que estareu lligats a les condicions meteorològiques. Si plou o neva, les ovelles no surten a pasturar i els donareu menjar al corral. A l'hivern haureu de visitar-los ben abrigats, ja que estareu a 700 m d'altitud i acostuma a fer fred. Cada època té les seves particularitats. Això sí, sempre amb molta dedicació.
Cal Serrats. Argençola
Ctra. d'Argençola a Clariana, km 1,5, a mà dreta
Josep M. Taixé, Gemma Clarena
Tel. 938 092 138 / 659 839 685

Per tastar: El Pa de l'Anoia és un pa artesanal elaborat amb farina blanca i farina integral de blat barrejades amb farines de sègol, soja, malt o ordi. La seva cocció és lenta i es cou en forn de llenya. Del Pa de l’Anoia se’n fa dos formats: el Llaç de l’Anoia i el més tradicional, el Xusco de l’Anoia.

LA FOU
Sant Martí de Tous està situat als peus del turó on es va edificar el castell. És interessant passejar per l’interior de la població i contemplar carrers –com el de les Voltes– que recorden la seva construcció medieval i visitar la rodalia del poble, com ara la Fou, un saltant d’aigua que es troba dins la propietat d’Aubareda, la masia més antiga de la comarca. Aquest saltant crea en el seu recorregut una sèrie de tolls i rierols que tots junts formen un paratge humit enmig d'una població de secà com és Tous. Al voltant de la Fou corren un seguit de llegendes fonamentades sobretot en la gran quantitat de coves que l'aigua ha anat formant en les roques. Alguna d'aquestes llegendes explica com un bandoler, el Pagna, usava la Fou com a amagatall i com a escapada.
Ajuntament de Sant Martí de Tous.
C/ Escoles, 12
Tel. 938 096 002

Cap comentari :

Publica un comentari