dimecres, 16 de desembre de 2015

Manresa

La història ha deixat una empremta profunda a Manresa. És una empremta palpable en edificis com ara la basílica gòtica de Santa Maria de la Seu, en carrers medievals com el del Balç, en els casalots barrocs, en els palauets modernistes i en les fàbriques, herència de la primera industrialització, i també es pot sentir recorrent itineraris com el de la Séquia.


LA IMPORTÀNCIA DE L’AIGUA 
El Museu de la Tècnica està emplaçat al monumental edifici dels Dipòsits Vells, construïts entre el 1861 i el 1865, que recollien i emmagatzemaven l’aigua de la Séquia i que servien per proveir d’aigua la ciutat. Les exposicions permanents del museu expliquen dos fets fonamentals de la història econòmica de Manresa: la Séquia, com a mitjà de proveïment d’aigua capaç de fer créixer la producció agrícola i la ciutat des de l'edat mitjana, amb un muntatge expositiu des d'una perspectiva històrica, com a gran obra de l’enginyeria medieval, i on es posen de manifest els grans avantatges que va comportar; i per una altra banda, el fenomen de la industrialització, exemplificat en un sector molt propi de la ciutat, el dels obradors vetaires, que dóna una personalitat a la indústria manresana.
EL MUSEU DE LA TÈCNICA
Ctra. de Santpedor, 55. Manresa
Tel. 938 772 231
Visites guiades cada diumenge i festiu a les 11.30 h
Horari: De dimarts a diumenge, de 10 a 14 h

Per tastar: La col verda manresana és una col de mida gran, amb fulles grosses i poc cabdellada. Les seves fulles no són tan rugoses com les d’altres varietats, com per exemple la col de Puigcerdà. És una col d’hivern, molt saborosa i de textura forta. És ideal per fer el trinxat, bullida amb patata, acompanyant la botifarra, o per fer molts altres nutritius plats d’hivern.

UN VIATGE EN EL TEMPS
Manresa, any 1339. Un rei i el seguici travessen les portes de la muralla. La ciutat s’ha preparat durant setmanes per rebre el sobirà. Manresa és una de les grans ciutats de la Corona d’Aragó durant el segle XIV: la potent activitat gremial i el creixement de la ciutat van portar a l’inici de la construcció de la basílica de la seu, obra del mestre Berenguer de Montagut, que, en paral·lel, treballava en altres grans obres, com ara Santa Maria del Mar a Barcelona. A més, aquell mateix any, el rei, Pere III el Cerimoniós, va signar el permís per construir el canal de la Séquia, que havia de salvar la ciutat d’una forta sequera. El carrer del Balç conserva tota l’essència de la Manresa medieval, on podreu endinsar-vos en la història.
C/ Baixada del Pòpul, s/n. Manresa
Tel. 938 721 466
Dissabtes, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius, de 10 a 14 h 

Cap comentari :

Publica un comentari