dilluns, 21 de desembre de 2015

Torna per Nadal


Quan s’apropa el període nadalenc, la publicitat de joguines envaeix les nostres llars. I què s’ha d’escollir, el que demanen els nostres fills perquè ho han vist a la televisió o una alternativa que considerem adequada? Un dilema difícil.


Per Alfred Garcia Demestres. Músic i assessor lúdic

Després de la meva jornada de treball arribo a l’edifici on visc i obro la bústia del correu. En aquests temps en què ens comuniquem mitjançant emails i whatsapps no espero trobar res més que algunes factures i correu del banc, i això amb sort, ja que les empreses cada vegada en més ocasions et dirigeixen a la seva pàgina web perquè et descarreguis les factures en PDF. Les cartes i postals d'aquell amic viatger, del familiar que ha emigrat o d'una exnúvia de joventut, han quedat per al record. Avui, però, el poc correu corporatiu es troba soterrat sota uns quants catàlegs de joguines. Ho agafo tot sense gaire interès i pujo a casa. Els meus fills estan veient una estona la televisió i escolto que les nines es dirigeixen al portal, i és clar, a la velocitat que van és normal que comencin la seva caminada amb uns mesos per avançat. I a continuació s'anuncien uns monstres que es transformen en camions o qualsevol altra cosa inversemblant mentre en la pantalla es veuen salts, explosions i s'escolta una veu retronant que narra les seves peripècies per salvar el món. En les cadenes generalistes els anuncis de cotxes, sopes prefabricades i detergents han deixat espai a perfums i joguines. Ja no en queda cap dubte: s'apropa el Nadal i ens hem de posar les piles i organitzar el nostre temps si no volem sofrir l'estrès de les compres d'última hora, just quan aquell regal que havies pensat per al teu fill ha trencat estoc i no en queda ni una sola unitat en 100 quilòmetres a la rodona. Els nens i nenes comencen a bombardejar-nos amb les diverses opcions que han vist publicitades, sigui per televisió, sigui en un catàleg. Naturalment tots s'han portat molt bé aquest any i cap dels nostres petits espera carbó. La joguina de moda d'aquesta temporada passa de boca a orella en el col·legi i s'expandeix com una imparable marea negra. Algunes mares previsores –reconeguem que en general els pares anem normalment al darrere en aquest i altres temes– s'apressen a aconseguir la joguina anhelada, preparar-la amb cura i amagar-la amb molt de compte en el fons d'algun armari o altell de casa esperant el feliç dia. Missió complerta!

En les dècades dels seixanta i setanta, quan jo era nen, els jocs de taula eren uns dels regals més preuats del Nadal. Qui no recorda els Jocs Reunits! Els vuitanta i noranta van marcar un canvi de tendència amb l'aparició de les videoconsoles, i els jocs de taula van quedar en un segon pla arran de la revolució electrònica. Però ara, ja al segle XXI, en què la tecnologia ho acapara tot, hi ha una tornada a aquelles tardes de jocs en família. I tot un món de nous jocs ha despertat i vol cridar-nos l'atenció. És un món encara molt desconegut que té la seva millor publicitat en aquells intrèpids que decideixen endinsar-s’hi i transmeten la seva troballa a altres ments obertes i curioses. Alguns títols van pel camí de convertir-se en clàssics, com és el cas de Catan, Aventurers al tren o Dixit. I setmana rere setmana apareixen novetats: Mysterium, Abracada…què?… La llista seria interminable. Jocs per a totes les edats, per a nens i per a adults; jocs d'observació, de rapidesa, cooperatius, de memòria, d'habilitat; jocs curts, jocs llargs… Segur que hi ha un joc per a cadascun de nosaltres. Us convido a investigar una mica aquests jocs moderns que a més d’un el sorprendran, una alternativa al producte televisiu. Una aposta per gaudir tots plegats en família. Jo, a més d’intentar encertar amb el regal adequat per als meus fills, començaré a preguntar-me com serà la colònia amb què la meva sogra em sorprendrà aquest Nadal.
 
www.jugarxjugar.com

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada