dimarts, 5 de gener de 2016

L'Urgell

El topònim ‘Urgell’ prové d'‘urtx’, que vol dir fonts abundoses. Aquest nom ve de l'antic comtat pirinenc, els titulars del qual van deixar el nom de la seva família en conquerir aquestes terres, vers el segle XI

 

MOLTA HISTÒRIA
Guimerà és en el seu conjunt una extraordinària mostra d'urbanisme i arquitectura medieval. Són característics la presència d'arcs, porxos i una variada mostra d'elements com ara portades, finestres i balconades. També cal destacar la conservació de bona part del seu recinte emmurallat i dels seus portals. Tot aquest conjunt d'elements arquitectònics i urbanístics van determinar la declaració de Guimerà, l'any 1975, com a conjunt històric i artístic i la catalogació, l'any 1993, com a bé cultural d'interès nacional. La seva activitat turística més aclamada és el Mercat Medieval de l'agost, declarada festa d'interès comarcal, que es remunta a l'any 1294. També es pot visitar el Museu de Guimerà La Cort del Batlle.
Visites guiades per la vila medieval a càrrec del Sr. Josep Balcells, tel. 973 303 313
Ctra. de Tàrrega, 26. Guimerà - Tel. 973 303 038 
Oficina Comarcal de Turisme de l’Urgell
C/ Agoders, 16. Tàrrega - Tel. 973 500 707 

Per tastar: La cuina de l’Urgell és una espècie d’art quotidià posat a la taula. La gastronomia i els productes relacionats amb ella han adquirit un paper important en fires i festes tan concorregudes com la Firacóc de Tàrrega, la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt, la Festa de la Verema i el Vi de Verdú, la Festa de l’Oli de Belianes i la Fira de l’Ametlla de Vilagrassa.

ESTRATÈGICA FORTALESA
La silueta del castell de Ciutadilla marca la inconfusible imatge de la serra des de la qual es dominen els horitzons de l’Urgell i la Segarra. La seva situació estratègica ha afectat la població al llarg de la seva història, i actualment aquest fet es palesa en les carreteres que s’enllacen dins el seu terme. Ciutadilla és rica en jaciments prehistòrics i s’hi han trobat restes de ceràmica ibèrica al pla del castell i a les Deveses. També, vestigis de l’època romana als Obacs. A l’edat mitjana va ser una vila dominada pels Guimerà. El nom del poble ve de la forma dialectal ciutadella, que significa “baluard”, “element de fortificació”. Els ametllers, les oliveres i la vinya configuren el paisatge juntament amb els petits boscos de pins i rebolls que inviten a passejar.
Pl. Major, 4. Ciutadilla 
Tel. 973 303 010
Oficina Comarcal de Turisme de l’Urgell
C/ Agoders, 16. Tàrrega -  Tel. 973 500 707

Cap comentari :

Publica un comentari