dimecres, 4 de maig de 2016

El segle de l'esport

 

Hi ha una nova revolució en el món: la revolució de l’esport. En els darrers anys han sorgit modalitats esportives innovadores que estan creant tendència. L’esport s’adapta a les persones. Tothom pot fer esport...


Per Jordi Puig Voltas. Mestre i pedagog

El món de l’esport ha experimentat un canvi molt significatiu quant a la seva concepció i definició respecte a noves tendències i modalitats esportives. És evident que l’esport tradicional segueix amb la seva hegemonia capitalitzada sobretot pels mitjans de comunicació generadors d’un potencial econòmic i d’un moviment social molt importants, generalment sempre al voltant de les grans estrelles de l’esport mundial. Però hi ha una revolució més silenciosa promoguda des de la mateixa societat, des de les persones i sobretot des dels joves i adolescents, que ha generat unes modalitats esportives obertes, espontànies, lliures, totalment diferents del sistema esportiu desenvolupat durant el segle XX. Ens trobem en el segle de l’activitat física en el medi natural i en el medi urbà que es caracteritzarà per ser el contrapès perfecte d’aquests esports que semblava que mantenien el seu protagonisme. S’ha creat un sistema esportiu paral·lel que no vol competir en el sentit d’esdevenir espectador, sinó que vol competir per tal d’esdevenir practicant.

Les activitats que citem a continuació són un clar exemple del nombre existent en l’actualitat; n’hi ha d’innovadores però també n’hi ha de recuperades de la història, que en el seu moment van ser considerades una moda però que no van arribar a crear tendència.

Estem parlant sobretot d’esports individuals que produeixen en els practicants noves sensacions i emocions, que es fonamenten en la descàrrega d’adrenalina i en el sentiment de múltiples inputs en petites fraccions de segon que fan que les persones visquin moments i que aquests siguin compartits amb la resta del món mitjançant les xarxes socials, que és la forma de dir: “Jo hi era...” Tot i ser esports individuals, molts d’ells fomenten la socialització, la creació de grups socials i la convivència. 

Algunes d’aquestes modalitats esportives es practiquen al mar, com per exemple el kitesurf, el surf o el pàdel surf, en què la sensació de l’esport, la velocitat, el control i el contacte amb el medi natural resulten molt plaents.   

Altres modalitats esportives estan vinculades al món del fitnes i al condicionament físic: és el cas de l’electrofitnes, el crossfit, el indoor cycling, el mètode Pilates o inclús la boxa, molt de moda en els darrers anys. Les noves generacions estan apostant per posar-se en forma i en certa manera millorar l’element estètic modelant el cos amb entrenaments intensius que provoquen canvis de forma relativament ràpids. Les activitats realitzades en un mitjà aquàtic com per exemple l’aiguagim també resulten innovadores i beneficioses per al treball corporal.

Podem parlar també d’activitats urbanes, com per exemple el patinatge en línia, els skate parks, la recuperació de les bicicletes BMX, el parkour, que fan de la ciutat tot un conglomerat esportiu que provoca en la gent les sensacions i la sorpresa que en els anys vuitanta generava el breakdance en els carrers de Manhattan o veure la gent fent culturisme a les platges de Santa Monica. Com a exemple d’instal·lacions, els parcs verticals són innovacions que poden ser practicades per diverses generacions.

Els esports de resistència tant en el medi natural com en el medi urbà trenquen esquemes i baten rècords en l’actualitat, però sempre amb una certa dosi de creativitat. Ja s’han celebrat curses nocturnes, en el subsòl de les ciutats, sense oblidar l’auge de les mitges maratons, les maratons i els ultraesports amb proves veritablement dures i exigents.

La cultura anglosaxona ha promogut el fet de crear noves modalitats esportives, moltes vegades com a consumidors en una societat orientada al temps d’oci des del plantejament del negoci. El fet de barrejar els valors o els trets fonamentals de diferents activitats físiques i esportives ens porta a l’explosió creativa més dinàmica i més potent i, a més, i per acabar de tancar el cercle, amb la introducció de totes aquestes experiències en el món de les noves tecnologies i en el món de les xarxes socials. En l’àmbit educatiu, l’objectiu serà descobrir quines modalitats esportives són més adequades per a cada individu.

Cap comentari :

Publica un comentari