dimarts, 28 de juny de 2016

La vall Ferrera

La vall Ferrera és la vall més oriental de les tres grans valls de l'Alt Pallars i està situada al cor del Parc Natural de l'Alt Pirineu. El seu màxim exponent és la Pica d’Estats, que amb 3.143 m és el cim català més alt.


LA VALL

El patrimoni cultural, on la mà de l'home al llarg de la seva història ha anat forjant, modelant la vall Ferrera i els seus pobles rústics plens d'història; l'art romànic, les tradicions, els costums, la ramaderia, el ferro, les forges, els seus boscos, la fusta, el turisme, amb indrets de gran bellesa com el Pla de Boet, l’estany d’Aixeus, el bosc de Virós i la vall de Tor, ens deixaran embadalits. Tot fa que la vall Ferrera sigui una vall particular, i com diuen els vallferrerencs: “Catalunya té mil anys, la vall Ferrera ja hi era”.
 
Per tastar: La gastronomia està condicionada per l'aïllament històric de la vall, amb plats de productes que produïa cada casa i amb absència de productes mediterranis. Els ingredients bàsics han estat les patates, la farina de sègol, els llegums…

LA SERRADORA D'ÀREU
La serradora d'Àreu, construïda al segle XIX, és el testimoni de la indústria de la fusta que hi havia a tot el Pirineu però que actualment es troba en procés de desaparició. És un bon exemple de la indústria local pirinenca i actualment forma part de la xarxa del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. La serradora i el molí fariner, i la turbina que l'acompanya, ajuden a comprendre el paper de l'aigua com a font d'energia per serrar la fusta, moldre el cereal i produir electricitat.
Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya
Àreu (Alins) – Vall Ferrera
Tel.  + 34 973 62 44 17/05


Cap comentari :

Publica un comentari